Kruidenthee voor Onrustige Huid
Kruidenthee voor Onrustige Huid

Kruidenthee voor Onrustige Huid

Grote Schoonmaak

Wie eerder één van mijn artikelen heeft gelezen, weet dat ik keer op keer op hetzelfde hamer. Wil je een klacht of kwaal aanpakken, begin dan bij de bron!

Dat geld voor echt alles, en zeker wanneer je last hebt van een onrustige huid. Er is helaas niet een tovermiddel waarmee in één klap al je huidproblemen opgelost zijn. Je moet eerst zien te achterhalen waar je huidklachten door veroorzaakt worden.

Dit kan komen door hormonen, stress, verkeerde huidverzorging, voeding, een ophoping van afvalstoffen of een combinatie van factoren.

En voor elk van deze oorzaken zijn er specifieke kruiden die kunnen helpen.

Voor dit recept heb ik zo veel mogelijk ‘algemene’ schoonmaakkruiden gekozen. Echte krachtpatsers in het opruimen van een heel scala aan afvalstoffen.

In die zin werkt dit recept dus voor iedereen. Want we kunnen allemaal wel eens een goede poetsbeurt van binnen gebruiken!

Maar blijf je na deze kuur nog steeds last houden van een onrustige huid, dan raad ik je aan om een afspraak te maken met een herborist. Samen kun je gericht naar de oorzaak van de klachten zoeken en kruiden kiezen die hier bij passen.

Deze thee kun je o.a. inzetten bij; acne, steenpuisten, zweren, eczeem, jeukende en schilferende huidaandoeningen, herpes, berg en huidinfecties.

De Kruiden

Driekleurig Viooltje

Het Driekleurig Viooltje is een vrolijk en uitbundig plantje, maar onderschat haar niet! Achter haar schattige uiterlijk schuilt een echte krachtpatser. Ze werkt urinedrijvend, zuiverend en doet wonderen bij eczeem, een onrustige huid, voorjaarsvermoeidheid en reumatische aandoeningen.

Brandnetel

De Brandnetel mag zich met trots de koning van de reinigende kruiden noemen. Met veel bombarie haalt hij de bezem door lichaam en geest om ruimte te maken voor dat wat er echt toe doet.

Berkenblad

De slanke sierlijk Berk is een bron van nieuw leven. Ze vormt de basis van een klassieke voorjaarskuur en verwijderd zonder pardon een heel scala aan afvalstoffen. 

Rode Zonnehoed (Echinacea)

De Rode Zonnehoed (beter bekend als Echinacea) is een krachtig kruid dat onze weerstand kan verhogen, zowel preventief als bij de eerste tekenen van een verminderde weerstand. Ook werkt ze ontstekingsremmend, o.a. bij huidinfecties.

Heermoes

Door de één vervloekt als opdringerig onkruid, door de ander geprezen als heer en meester van de versterkende kruiden. Heermoes zit bomvol mineralen en bouwstenen. Hij helpt om tekorten aan te vullen en ons bindweefsel te versterken.

Goudsbloem

Goudsbloem is een echt zonnekruid en genezer van wonden, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Haar zalf verricht wonderen op de huid en in de thee werkt ze bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Recept Kruidenthee voor Onrustige Huid

Meng de volgende kruiden:

  • 1 el Driekleurig Viooltje (3 gr.)
  • 1 el Brandnetel (3 gr.)
  • 1 el  Berkenblad (3 gr.)
  • 1 el  Rode Zonnehoed (kruid)(3 gr.)
  • 1 el  Heermoes (3 gr.)
  • 1 el  Goudsbloem (1 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Drink 3x per dag 1 kop thee.
  • Gebruik niet langer dan 10 dagen achter elkaar. Neem 5 dagen rust en herhaal, indien nodig, de kuur
  • Extra tip; Ondersteun deze kuur met Borage Olie. Deze olie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Het verminderd huidontstekingen en voedt de huid. 

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of zogen. Niet geschikt kinderen onder de 12 jaar. 

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste. 

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. 

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.