Kruidenthee voor Pijnlijke Gewrichten
Kruidenthee voor Pijnlijke Gewrichten

Kruidenthee voor Pijnlijke Gewrichten

Remt de pijn en maakt soepel

1 op de 5 mensen heeft last van reumatische klachten.

1 op de 9 mensen krijgt een diagnose ‘reuma’, in welke vorm dan ook.

En meer dan 50% van de mensen met reumatische klachten voelt zich eenzaam door de beperkingen die deze klachten met zich meebrengen.

Dat zijn bizarre cijfers en toont aan hoe ingrijpend pijnlijke gewrichten en spieren kunnen zijn op de kwaliteit van ons leven. Vaak wordt er gezegd dat er weinig gedaan kan worden en dat je er maar mee moet leren leven.

Onzin! Er zijn wel degelijk stappen die je kunt zetten om de klachten te verminderen.

De belangrijkste is toch wel ‘bewegen’. Dat gaat tegen je gevoel in omdat bewegen pijn doet. Toch is het verschrikkelijke belangrijk. Ten eerste om je gewrichten soepel te houden en ten tweede om spieren en pezen sterker te maken waardoor de belasting op je gewrichten afneemt.

Ook voeding speelt een belangrijke rol. Pijnlijke gewrichten gaan vaak gepaard met ontstekingsklachten. De juiste voeding (groenten, fruit, eiwitten, gezonde vetten) kan deze ontstekingen verminderen, maar de verkeerde voeding kan ontstekingen verergeren.

En natuurlijk zijn er kruiden die kunnen ondersteunen en helpen om de klachten te verminderen.

Deze thee werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, bloedzuiverend en versterkend. De perfecte thee voor iedereen die last heeft van pijnlijke gewrichten.

De Kruiden

Moerasspirea

De sierlijke en koninklijke Moerasspirea straalt aan alle kanten rust en sereniteit uit. Ze werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en bloedzuiverend. Ook helpt ze je om binnen jouw mogelijkheden balans te vinden zodat er rust komt in je leven en je (weer) kunt genieten.

Brandnetel

De Brandnetel mag zich met trots de koning van de reinigende kruiden noemen. Met veel bombarie haalt hij de bezem door lichaam en geest om ruimte te maken voor dat wat er echt toe doet. Ook werkt de brandnetel ontstekingswerend en pijnstillend en dat maakt hem onmisbaar in een recept voor pijnlijke gewrichten.

Zwarte Bessenblad

De Zwarte Bes is een echte krachtpatser en werd ook wel ‘de struik van duizend deugden’ genoemd. Zijn blad heeft een heerlijke en krachtige smaak en werkt bloedzuiverend, ontstekingswerend en pijnstillend.

Berkenblad

De slanke sierlijk Berk is een bron van nieuw leven. Ze vormt de basis van een klassieke voorjaarskuur en verwijderd zonder pardon een heel scala aan afvalstoffen en urinezuur.

Heermoes

Door de één vervloekt als opdringerig onkruid, door de ander geprezen als heer en meester van de versterkende kruiden. Heermoes zit bomvol mineralen en bouwstenen. Hij helpt om tekorten aan te vullen en ons bindweefsel te versterken.

Jeneverbes

Door zijn indringende geur en smaak kan de jeneverbes al snel overheersen in een kopje kruidenthee, maar voor zijn krachtige werking hebben we dat graag over. Hij werkt ontstekingswerend, bloedzuiverend en antireumatisch. Let er op dat je de jeneverbessen plet voor je ze gebruikt in de thee. Anders komen zijn werkzame stoffen lastig vrij.

Recept Kruidenthee voor Pijnlijke Gewrichten

Meng de volgende kruiden:

 • 2 el  Moerasspirea (6 gr.)
 • 1 el  Brandnetel (2 gr.)
 • 1 el  Zwarte Bessenblad (2 gr.)
 • 1 el  Berkenblad (3 gr.)
 • 1 el  Heermoes (3 gr.)
 • 1 tl  Jeneverbes (geplet) (2 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Let er goed op dat het water niet meer kokendheet is. Laat het eerst twee minuten afkoelen voordat je de kruiden er aan toevoegt. Vooral bij moerasspirea vervliegen direct de werkzame stoffen wanneer je kokendheet water gebruikt.
 • Start met drinken zodra je de eerste pijn of stijfheid voelt in je gewrichten. B.v. bij weersverandering of overbelasting.
 • Drink 3x per dag 1 kop thee.
 • Gebruik niet langer dan 10 dagen achter elkaar. Neem 5 dagen rust en herhaal, indien nodig, de kuur.
 • Extra Tip; Vergeet niet om voldoende te blijven bewegen! Ook wanneer je pijn hebt is het belangrijk om je gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Maar wel met mate! Dus zorg voor rustige en zachte beweging zonder het gewricht verder te overbelasten.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en zogen. Niet gebruiken wanneer je overgevoelig bent voor asprine. Kan (mild) bloedverdunnend werken, dus let op bij het gebruik van andere bloedverdunnende medicatie. Niet gebruiken voor een chirurgische ingreep.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.