Kruidenthee om te je Eigen Koers te Varen
Kruidenthee om je Eigen Koers te Varen

Kruidenthee om je Eigen Koers te Varen

Het roer in handen

Geleefd worden.

Ik heb het er vaak over in mijn schrijfsels.
Het ritme van onze maatschappij is bloedsnel. Eigenlijk te snel om bij te benen.

Een pas op de plaats maken, even op adem komen, oriënteren waar je staat en richting bepalen is een hele uitdaging. En vergis je niet, je moet er sterk voor in je schoenen staan.

Is het dan niet makkelijker om maar met de stroom mee te gaan?

Niet denken aan wat je zelf wilt en wat goed is voor jou, maar meegaan in het denkbeeld van een ander? Leven naar de verwachtingen van een ander? Zorgen voor een ander?

Dit thema komt keer op keer weer terug in mijn workshops.Elke zaterdag wandelen er zo’n 15 prachtige vrouwen (en af en toe een enkele man 😉) bij me binnen.

Stuk voor stuk krachtige vrouwen die doorgaans vol in het leven staan.

Toch worden ze regelmatig door de kruiden geconfronteerd met de boodschap; vaar je wel je eigen koers in het leven? Weet je wie je bent en wat jij uit het leven wilt halen? Niet voor een ander, maar voor jezelf.

Dan wordt er hier en daar een traantje weggepinkt.

Want ook al zorg je met alle liefde voor de mensen om je heen, vaak kom je niet (genoeg) aan jezelf toe. Zet je je dromen aan de kant voor een ander. Of laat je je mening teveel beïnvloeden door een ander.

Je eigen koers varen.

Het klinkt zo mooi, maar hoe doe je dit? En moet je dan altijd maar voor jezelf kiezen?

Nee, zeker niet.

Maar het betekent wel dat je jouw geluk en je eigenwaarde niet laat afhangen van een ander.

Dat je leven niet in duigen valt wanneer de ander zijn eigen weg gaat of wanneer je geen positieve bevestiging krijgt, of de ander niet gelukkig is.

Echt geluk vind je nooit in de buitenwereld. Echt geluk zit van binnen.

Dit geluk kun je delen met de buitenwereld. Delen met je kinderen, je partner, je vrienden, je ouders, je werkgever en wie er dan ook op je pad komt.

Maar je kunt het pas delen wanneer je het zelf gevonden hebt.

Door je eigen koers te varen.

Gelukkig hoef je hiervoor niet het roer om te gooien in je leven. Je moet het roer alleen wel met beide handen vastpakken.

En hoe snel het leven ook voorbij dendert, hoeveel beroep anderen ook op je doen, maak tijd voor jezelf, voor dat waar jij gelukkig van wordt. Durf ‘nee’ te zeggen en loop jezelf niet voorbij. Doe dingen waar anderen van gruwelen of geen snars van snappen. Laat de boel de boel en voldoe een keer niet aan het ‘gewenste’ plaatje.

Niet altijd een makkelijke opgaaf. Gelukkig kunnen kruiden je hierbij een handje helpen.

Deze thee houdt je op koers, je eigen koers. Het is een intense thee met een volle smaak en een krachtige werking.

Het is geen thee die je zomaar drinkt. Drink deze thee wanneer je echt bereid bent om het roer van je leven stevig en met beide handen vast te pakken.

De Kruiden

Driekleurig Viooltje

Het Driekleurig Viooltje is een vrolijk en uitbundig plantje, maar onderschat haar niet! Achter haar schattige uiterlijk schuilt een echte krachtpatser. Ze helpt je eraan herinneren niet aan jezelf te twijfelen, zeker niet wanneer je daardoor een ander over je leven laat beslissen. De enige manier om echt geluk te vinden is door je eigen plan te trekken!

Klaproos

De Klaproos is een sprankelende dame met een uitgesproken smaak én mening. Ze vraagt je; Wie ben je werkelijk? Wie ben je voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn? Durf te voelen wat je voelt! Durf in twijfel te trekken wat je hebt geleerd! Durf je eigen pad te bewandelen! Zo ontdek je wie je werkelijk bent.

Witte Dovenetel

De Witte Dovenetel is rustig plantje, maar laat zich door niets en niemand gek maken. De Dovenetel drukt je op het hart om altijd in jezelf te geloven. Je kan het! Er schuilt meer kracht in je dan je denkt. Wees dapper, neem initiatief en ga ervoor!

Passiekruid

De Passiebloem staat met haar prachtige bloemen graag te glunderen. Ze helpt je op jezelf te vertrouwen en herinnert je eraan dat niemand zo belangrijk is als jijzelf! Geef jezelf daarom iedere dag een compliment, vier elk succes. Wees lief voor jezelf én vergevingsgezind als het een keertje mis gaat.

Gember

Gember verwarmt ziel en zaligheid en stookt het innerlijk vuurtje op. Hij vertelt je dat je nooit mag vergeten dat je alle kracht, passie en enthousiasme in huis hebt om het leven te leiden zoals jij dit wilt. Die hoef je niet eerst te vinden, het is er al, echt waar!

Zoethout

Laat je je vaak tegenhouden door dat stemmetje dat zegt dat het niet mogelijk is, toch niet lukt, of niet voor je is weggelegd? Zoethout snoert dat stemmetje de mond en helpt je om toe te geven aan je verlangens.

Recept Kruidenthee Eigen Koers Varen

Meng de volgende kruiden:

 • 1 el  Driekleurig Viooltje (3 gr.)
 • 1 el  Klaproos (2 gr.)
 • 1 el  Witte Dovenetel(3 gr.)
 • 2 tl  Passiekruid (2 gr.)
 • 2 tl  Gember (5 gr.)
 • 2 tl  Zoethout (5 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 15 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Deze thee drink je het beste als een kuur van 10 dagen.
 • Drink haar dan drie keer per dag.
 • Zorg ervoor dat je tijdens deze kuur elke dag bewust iets voor jezelf doet, een keer ‘nee’ zegt tegen een ander, je eigen mening uitspreekt of iets anders waarbij je duidelijk je eigen koers vaart.
 • Neem na de kuur 5 dagen rust en daarna kun je de kuur eventueel herhalen.
 • Extra Tip; Vergeet niet dat je gedachten de kruiden versterken en de kruiden jouw gedachten. Denk dus tijdens het drinken van je kopje thee aan dat wat je die dag wilt bereiken (jouw intentie). Als is het maar voor een paar minuutjes!

Nog een Tip

Vergeet niet dat elke stap die je zet er eentje is. Je hoeft niet een compleet strijdplan te hebben voor je je eigen pad gaat bewandelen of te weten welke kant je uit gaat. Zet één stapje, hoe klein of groot dan ook. Dan nog één, en nog één, en voor je het weet ben je stevig op weg.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.