Kruidenthee voor Griep en Verkoudheid
Kruidenthee voor Griep en Verkoudheid

Kruidenthee voor Griep en Verkoudheid

Snel weer beter

Een flinke verkoudheid, griep of algehele malaise.

We ontkomen er vaak niet aan.

Door ons (te) drukke leventje is de weerstand nu eenmaal niet optimaal en als er een virus rondwaart dan hebben we hem al snel te pakken.

Deze kruidenthee voor Griep en Verkoudheid helpt je om er snel weer bovenop te komen.

Maar vergeet ook niet om je rust te pakken. Het geeft je lichaam de kans om zich snel te herstellen zodat je niet weken lang loopt te kwakkelen.

Dus laat de boel de boel, kruip lekker onder dat dekentje en geef je even over aan standje rust. Je lichaam heeft het hard nodig wanneer je ziek bent.

 En laten we eerlijk zijn, onze geest kan de ‘pauze’ ook goed gebruiken 😉.

De Kruiden

Vlierbloesem

De Vlier is een krachtige, wijze dame die niet met zich laat sollen. Wee degene die zonder toestemming haar bloesems of bessen plukt, haar takken snoeit of haar als brandhout gebruikt. Dat zal je niet goed bekomen! Maar toon respect voor haar en ze zal je belonen. Zowel haar bloesem als haar bessen verrichten wonderen bij griep, verkoudheid en koorts en verkorten de ziekteduur met de helft.

Lindebloesem

Waar de Vlier gaat, volgt de Linde graag. Samen vormen ze een gouden duo bij griep, verkoudheid, koorts en algehele malaise. Net als de Vlier is ook de Linde een wijze dame. Maar waar de Vlier afwacht of je jezelf bewijst, is de Linde een echte oermoeder die altijd voor je klaar staat met liefde, troost en een dikke knuffel.

Kamille

De lieve zachte kamille is een echte moederkloek en staat altijd voor je klaar wanneer je je niet lekker voelt. Het is een wonderplantje dat inzetbaar is bij een breed scala aan klachten. Ze kalmeert de maag en de zenuwen en ondersteund bij griep en verkoudheid.

Heemstblad

Echte Heemst is een zacht en lief kruid. Met een glimlach staat ze altijd klaar om te helpen bij alles wat (te) hard, droog, rauw of ontstoken is. Door het hoge gehalte slijmstoffen werkt Heemst verzachtend op de slijmvliezen van o.a. de luchtwegen.

Rode Zonnehoed

De Rode Zonnehoed (beter bekend als Echinacea) is een krachtig kruid dat onze weerstand kan verhogen, zowel preventief als bij de eerste tekenen van een verminderde weerstand. Meestal gebruiken we haar als tinctuur, maar ook in thee kan ze ondersteunend werken bij griep en verkoudheid.

Gember

Gember verwarmt ziel en zaligheid, is ontstekingsremmend, slijmoplossend en hoeststillend. Ook kan gember voorkomen dat de koorts te hoog oploopt. Toch wordt afgeraden om gember in te zetten wanneer de koorts al hoog is, dus gebruik alleen bij beginnende of lichte koorts.

Recept Kruidenthee voor Griep en Verkoudheid

Meng de volgende kruiden:

 • 1 el  Vlierbloesem (3 gr.)
 • 1 el Lindebloesem (2 gr.)
 • 1 el  Kamille (3 gr.)
 • 1 el  Heemstblad (3 gr.)
 • 2 tl  Rode Zonnehoed (2 gr.)
 • 2 tl  Gember (4 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 15 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Start met drinken bij de eerste tekenen van griep of verkoudheid.
 • Drink drie kopjes per dag.
 • Gebruik maximaal 10 dagen achter elkaar om gewenning te voorkomen.
 • Extra Tip; Pak waar mogelijk, je rust. Zo geef je je lichaam de tijd en energie om zo snel mogelijk te herstellen.

Tip

Je kan deze kuur ondersteunen met Echinacea (Rode Zonnehoed) tinctuur (druppels) of met pure vlierbessensap. Beide geven je nog een extra boost om er snel bovenop te komen.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Er zijn mogelijke interacties met medicatie die bloedverdunnend werkt. Geen gember gebruiken bij hoge koorts.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.