Kruidenthee voor Lentekuur
Kruidenthee voor Lentekuur

Kruidenthee voor Lentekuur

Milde kracht

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de eerste bloemen laten hun vrolijke gezichtjes zien.

Het is lente!

En daarmee ook hoog tijd voor de grote schoonmaak. Huis, lichaam en geest kunnen na de donkere tijd wel een poetsbeurt gebruiken.

Toch ontbreekt juist in deze tijd nog wel eens de energie voor een grote schoonmaakklus. Onze reserves zijn na de winter op en ons energieniveau laag.

Dan is het niet verstandig om een heftige reinigingskuur te doen van b.v. Brandnetel. Want ook al is dit de koning van de schoonmaakkruiden, zo’n kuur kost veel energie.

In dit recept heb ik gekozen voor kruiden die wat milder te werk gaan. Dat maakt ze niet minder krachtig, maar wel beter te verdragen wanneer je moe bent of niet lekker in je vel zit.

Deze kuur maakt schoon en ruimt op zodat klachten en kwaaltjes minder worden en je weer een flinke portie energie krijgt zodat je er de rest van het jaar weer lekker tegenaan kunt.

De Kruiden

Berkenblad

De slanke witte Berk is een elegante verschijning en straalt rust en sereniteit uit. Toch is ze een krachtige dame die reinigend werkt en zonder pardon een heel scala aan afvalstoffen verwijderd. Ze doet dit alleen met minder bombarie dan b.v. de Brandnetel.

Lindebloesem

Niets ruikt lekkerder dan een lindeboom die vol in de bloei staat en haar bloesem is zowel vers als gedroogd een overheerlijke traktatie als kruidenthee. Ze werkt zuiverend en kalmerend. De Linde is een echte oermoeder die je helpt om in liefde los te laten wat geen plek meer heeft in je leven.

Citroen Verbena

Zijn bloemetjes zijn klein en schattig en zijn voorkomen niet zo imposant, maar dat maakt hij dubbel en dwars goed met z’n bedwelmend lekkere geur. Van oorsprong komt de Citroenverbena uit Zuid-Amerika, maar als terrasplant doet hij het hier ook goed. En het is de moeite waard om het hem naar de zin te maken in je tuin. Want zowel zijn verse als gedroogde blaadjes zijn zo betoverend dat je in een klap al je stress en zorgen vergeten bent en er volle goede moed weer tegenaan kan.

Braamblad

De braam is een temperamentvol, maar ook heel beschermend kruid. Met haar lange uitlopers creëert ze veilige holletjes voor ieder die het nodig heeft. Haar blad werkt zuiverend en reinigt zowel het bloed als de geest van ongewenste rommel.

Agrimonie

Agrimonie, of Leverkruid, helpt je om je vrolijker en losser te voelen zodat je uitbundig en vanuit je hart kunt leven. Ze bevat veel vitamine B en kiezelzuur en is een opbouwend kruid die je kracht en levenslust geeft.

Sleedoornbloesem

De Sleedoorn is een prachtige vertoning in het vroege voorjaar. Met zijn witte bloesem op donker hout is het één van de eerste struiken die bloeit en de boel opfleurt. Hij werkt bloedzuiverend en helpt bij (voorjaars-) vermoeidheid en huidklachten.

Recept Kruidenthee voor Lentekuur

Meng de volgende kruiden:

 • 2 el  Berkenblad (6 gr.)
 • 1 el  Lindebloesem (2 gr.)
 • 1 el  Citroenverbena (2 gr.)
 • 1 el  Braamblad (3 gr.)
 • 1 el  Agrimonie (3 gr.)
 • 2 tl Sleedoornbloesem (2 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Drink 3x per dag 1 kop thee.
 • Mocht te kuur nu toch nog te heftig zijn, ga dan terug naar 2x, of zelfs 1x per dag een kop thee.
 • Gebruik niet langer dan 10 dagen achter elkaar. Neem 5 dagen rust en herhaal, indien nodig, de kuur.
 • Extra Tip; wees lief voor jezelf. Je huis van top tot teen schoonmaken lukt niet in een dag, je lijf schoonmaken ook niet. Gun jezelf de tijd om het stapje voor stapje te doen.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en zogen. Niet gebruiken wanneer je last hebt van oedemen door ernstig nier- en hartfalen. Kan (mild) bloedverdunnend werken, dus let op bij het gebruik van andere bloedverdunnende medicatie. Niet gebruiken voor een chirurgische ingreep.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.