Kruidenthee voor Overgangsklachten
Kruidenthee voor Overgangsklachten

Kruidenthee voor Overgangsklachten

Wijze vrouwen thee

De overgang …

Elke vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken en ervaart in meer of mindere mate klachten.

Dit komt doordat het hormoon ‘oestrogeen’ afneemt. En daardoor kunnen klachten ontstaan als;

Opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, droge vagina, geen zin meer in seks, slaapproblemen, onrustig gevoel, gewichtstoename, depressiviteit, hoofdpijn, angst, hartkloppingen, duizeligheid, pijnlijke gewrichten, rusteloze benen, botontkalking en vergeetachtigheid.

 😳

Nee, de overgang is geen ziekte. Maar je kunt je er behoorlijk ziek door voelen!

En ja, de overgang hoort erbij. Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen om de klachten te verminderen. In tegendeel, er is veel wat je kunt doen om de overgang dragelijk te maken.

Allereerst wil ik je op het hart drukken om bij heftige klachten aan de bel te trekken bij een arts. Blijf er niet mee rondlopen, laat het je leven niet vergallen, vraag om hulp!

Zijn je klachten minder heftig dan kun je zelf veel doen.

Allereerst, hoe cliché het ook klinkt, een gezonde leefstijl helpt echt.

Sorry, ik weet dat je dit waarschijnlijk niet horen wilt, maar toch … het helpt! Echt. Waar.

Voldoende beweging helpt om pijnlijke gewrichten en botontkalking tegen te gaan. Frisse lucht en zonlicht om je stemming te verbeteren. Minder alcohol en cafeïne betekent minder opvliegers. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En dan snel door naar de kruiden voor ik boze blikken krijg 😆.

Bovenaan het lijstje bij overgangsklachten staan kruiden die fyto-oestrogenen bevatten of een fyto-oestrogenen werking hebben. Een hele mond vol, maar fyto-oestrogeen is een ander woord voor plantaardig oestrogeen. Het komt voor in zo’n 300 verschillende voedingsmiddelen en ze kunnen de werking van ons hormoon oestrogeen nabootsen. Zo kunnen tekorten van dit hormoon, tot op bepaalde hoogte, worden aangevuld waardoor overgangsklachten verminderen.

Ik zeg er bewust bij, tot op bepaalde hoogte, want fyto-oestrogeen is een stuk minder sterk dan ons eigen hormoon. Dus wanneer het oestrogeen tekort te groot is, kun je hier met planten simpelweg niet tegenop.

Kruiden die veel fyto-oestrogenen bevatten zijn o.a. salie, rode klaver en hop. Ook Zilverkaars bevat veel fyto-oestrogeen, maar die van Zilverkaars zijn nauwelijks wateroplosbaar. Met andere woorden, ze werkt niet goed in de vorm van thee. Daarom kom je haar niet tegen in dit recept.

Daarnaast zijn er kruiden die kunnen helpen bij specifieke overgangsklachten.

Zo helpen Passiekruid, Valeriaan, Sint-janskruid en Citroenmelisse bij slaapproblemen, stemmingswisselingen, depressiviteit, angst en onrust.

Dit recept heb ik samengesteld om de meest voorkomende overgangsklachten aan te pakken.

Let op! Gebruik deze thee niet in combinatie met reguliere hormoontherapie. De twee kunnen elkaar versterken of juist tegenwerken. Neem dan contact op met een herborist die je kan adviseren en stap voor stap kan begeleiden.

De Kruiden

Salie

Er is niets bescheidens aan Salie 😆. Haar geur en smaak zijn intens en ook haar geneeskrachtige eigenschappen zijn ronduit imposant. Door haar fyto-oestrogene werking helpt ze bij het reguleren van de hormoonbalans en vermindert daarmee overgangsklachten. Bij opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen doet ze wonderen.

Rode Klaver

De vrolijke Rode Klaver is rijk aan fyto-oestrogenen en helpt goed bij overgangsklachten zoals opvliegers, droge vagina, stemmingswisselingen en botontkalking. Lekker in de thee, maar vergeet de verse bloemen niet! Heerlijk in salades of om zo op te peuzelen.

Hop

Ook Hop heeft een fyto-oestrogene werking en helpt daarmee overgangsklachten te verminderen. En waar hop bij mannen de zin in seks aardig doet verminderen (lekker hè, dat bier 😝), helpt het vrouwen juist om meer zin in seks te krijgen.

Bijvoet

Bijvoet wordt vandaag de dag vaak over het hoofd gezien als geneeskrachtig kruid. Dat is zonde want het is een echt vrouwenkruid. Zo helpt ze de menstruatie en hormoonbalans te reguleren. En als geen ander ruimt Bijvoet negatieve energie op en brengt een vleugje magie (terug) in je leven.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is als een zonnige lentemorgen wanneer de dauwdruppeltjes glinsteren, de geur van vers gras je adem beneemt en een fris briesje je wangen kust. Ze kalmeert de zenuwen, maakt vrolijk en geeft nieuwe levenskracht.

Honingklaver

Honingklaver is een overheerlijk ruikend kruid. Zijn goudgele bloemetjes ruiken naar honing en trekken veel bijen aan (dus pas op waar je je neus in steekt 😉 ). Honingklaver is een tonicum voor de aderen en helpt bij zware benen, kuitkrampen, onrustige benen en opvliegers.

Recept Kruidenthee voor Overgangsklachten

Meng de volgende kruiden:

  • 2 tl Salie (2 gr.)
  • 1 el Rode Klaver (2 gr.)
  • 2 el Hop (2 gr.)
  • 1 el  Bijvoet (3 gr.)
  • 1 el  Citroenmelisse (2 gr.)
  • 1 el  Honingklaver (3 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Drink deze thee ’s avonds ongeveer twee uur voor het slapen gaan.
  • In perioden waarin de overgangsklachten heftig zijn kun je de thee ook 3x daags drinken.
  • Hou er rekening mee dat je lichaam na verloop van tijd ‘went’ aan de kruiden en de effecten van de thee daardoor minder worden. Dus las af en toe een pauze in wanneer je de thee 3x daags gebruikt. (Max 10 dagen gebruiken, 5 dagen rust)
  • Extra Tip; Toch een wijntje of een biertje drinken? Drink deze dan ’s middags in plaats van ’s avonds. Zo lig je ’s nachts niet wakker van de opvliegers.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken in combinatie met hormoontherapie of bij het gebruik van de pil. Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Niet gebruiken bij epilepsie, maagzweren of hoge bloeddruk. Heeft mogelijk een bloedverdunnende werking, dus niet gebruiken in combinatie met bloedverdunnende medicatie.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿



Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.