Kruidenthee voor Maag- en Darmklachten
Kruidenthee voor Maag- en Darmklachten

Kruidenthee voor Maag- en Darmklachten

Ontkrampend

Zoals met zo ontzettend veel lichamelijke (en geestelijke) klachten komen maag-darmklachten veelal voort vanuit stress.

In welke vorm dan ook.

Bij stress denken we al snel aan werkdruk of een te volle agenda.

Maar verkeerde voeding, te weinig slaap, luchtvervuiling, te weinig (of de verkeerde) beweging, trauma’s, medicatie en ga zo maar door, kunnen ook voor een stressreactie van het lichaam zorgen.

Hoe die stressreactie zich uit hangt af van je gestel.

Een grote groep mensen krijgt (chronisch) last van maag-darmklachten. We kijken dan vaak als eerste naar de voeding. Waar kun je niet tegen?

Dat is een goede stap, maar onthoud dat het niet de echte bron is van je klachten. Wanneer je teveel stress ervaart in welke vorm dan ook, dan is verkeerde voeding vaak de druppel die de emmer doet overlopen en bouw je een heel scala aan intoleranties op.

Neem je de stress weg, dan zie je dat je bepaalde voedingsmiddelen (met mate) weer kunt verdragen.

Vergis je niet in de impact van onze huidige leefstijl op onze gezondheid. Gezond is het niet!

En kijk bij maag-darmklachten verder dan alleen naar voeding!

Dit recept helpt bij acute en chronische maag-darmklachten. De thee werkt pijnstillend, ontkrampend en kalmerend, wat de oorzaak ook is.

Maar wil je volledig van je klachten af? Kijk dan eens kritisch naar alle bronnen van stress in je leven!

De Kruiden

Venkel

Venkel is een trotse plant en met zijn prachtige schermbloemen staat hij graag te schitteren. Hij verdrijft darmgassen, werkt ontkrampend en helpt bij een opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen, een spastische darm en bevorderd de spijsvertering.

Pepermunt

Pepermunt is een sterk en uitbundig kruid en brengt verademing waar hij komt. Hij bevordert de spijsvertering, verwijderd darmgassen en laat spanning en pijn wegzakken. Hij doet wonderen bij maag-darmkrampen, een opgeblazen gevoel, de hik en spastische darmen.

Kamille

De lieve zachte kamille is een echte moederkloek en staat altijd voor je klaar wanneer je je niet lekker voelt. Het is een wonderplantje dat inzetbaar is bij een breed scala aan klachten. In dit mengsel kalmeert ze de maag en darmen en helpt bij een moeilijke spijsvertering.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is net als een zonnige lentemorgen wanneer de dauwdruppeltjes glinsteren, de geur van vers gras je adem beneemt en een fris briesje je wangen kust. Ze werkt krampstillend en laat je hele systeem tot rust komen.

Lindebloesem

Niets ruikt lekkerder dan een lindeboom die vol in de bloei staat en haar bloesem is zowel vers als gedroogd een overheerlijke traktatie als kruidenthee. Ze werkt kalmerend en krampopheffend. De Linde is een echte oermoeder die je helpt om in liefde los te laten wat geen plek meer heeft in je leven.

Majoraan

Marjoraan, of Marjolein, is een liefdevol en blij kruid. Ze is een echte steun en toeverlaat en werkt kalmerend en ontspannend wanneer het allemaal teveel is. Zo ontspant ze ook een verkrampte maag en darmen en bevordert ze de spijsvertering.

Recept Kruidenthee voor Maag-darmklachten

Meng de volgende kruiden:

  • 2 tl  Venkel (4 gr.)
  • 1 el  Pepermunt (3 gr.)
  • 1 el  Kamille (3 gr.)
  • 1 el  Citroenmelisse (2 gr.)
  • 1 el  Lindebloesem (2 gr.)
  • 1 el  Majoraan (2 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 15 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Drink na de maaltijd of wanneer je last hebt van kramp.
  • Drink met kleine slokjes tegelijk.
  • Extra Tip; Eet niet teveel in één keer en probeer na elke maaltijd de tijd te nemen om je eten te verteren.

Tip

Heb je chronisch last van een spastische darm? Dan raad ik je pepermuntolie capsules aan. Je kunt ze bij de meeste drogisten kopen. Ze werken sterker en directer dan thee, maar kunnen goed in combinatie met elkaar gebruikt worden.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Er zijn mogelijke interacties met medicatie die bloedverdunnend werkt.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.