Kruidenthee voor een Glimlach
Kruidenthee voor een Glimlach

Kruidenthee voor een Glimlach

Kleine momentjes

Elke ochtend fiets ik in alle vroegte over de dijk. Een heerlijke fietstocht dwars door de polder langs het kanaal.

Dan fiets ik langs spelende eksters, vergaderende kraaien en ondeugende kauwtjes.

Langs lange rijen knotwilgen die me een fijne dag toewuiven.

Door de wind die elke dag iets anders in mijn oren fluistert.

En langs die dijk wandelen elke ochtend dezelfde mensen die ik vriendelijk gedag zeg.

Enkele weken terug was er een nieuw gezicht op de dijk. Een wat oudere dame van Aziatische afkomst. Met stevige passen en haar blik naar beneden gericht loopt ze elke ochtend over de dijk. En wanneer ik dan langs fiets dan gluurt ze een beetje uit haar ooghoeken en beent ze stevig door.

Met een grote glimlach fiets ik altijd langs, maar haar blik blijft naar beneden gericht.

Tot vorige week. Toen gluurde ze een beetje meer vanuit haar ooghoeken en dacht ik haar ene mondhoek te zien bewegen. De volgende dag gaf ik haar een nog veel grotere glimlach en knikte haar vriendelijk toe. Ze keek me onderzoekend aan. De dag daarna herhaalde het ritueel zich en kreeg ik een piepklein knikje. Yes!

Zo vorderde onze kennismaking dag na dag. En daar was het moment vanochtend. In de verte zag ik al hoe haar blik omhoog gericht was en dat ik dichterbij kwam, kreeg ik een grote betoverende glimlach.

Uitbundig wenste ik haar een fijne dag en met een zingend hart fietste ik verder over de dijk. En bedacht ik me hoeveel mooier de wereld zou zijn als we elke voorbijganger een grote glimlach zouden schenken.

En zo ontstond dit recept. Een kruidenthee voor een Glimlach.

Een thee die je helpt om stil te staan bij de mooie kleine momentjes in het leven. Een thee om je te helpen genieten van het ochtendgloren, de wind door je haren of een zonnestraal op je toet.

Een thee die het gewicht van het leven even van je schouders tilt, ook al is het maar voor vijf minuten. En geloof me, elke dag vijf minuten doen wonderen!

Een thee waarmee ik jou vanuit mijn hart een brede glimlach schenk. Omdat je zo’n mooi mens bent!

En een thee waarvan ik hoop dat je hem doorgeeft aan een ander. Aan iemand die wel een grote glimlach kan gebruiken.

Want het ontvangen van een glimlach, recht vanuit het hart is het mooiste cadeau wat er is!

De Kruiden

Aardbeiblad

De stralende aardbei tovert met haar eindeloze optimisme een glimlach op ieders gezicht. Ze helpt je eraan herinneren om van de kleine mooie momentjes in het leven te genieten. Elke dag weer, al is het maar voor vijf minuten.

Anijs

Anijs is een elegant kruid die niet van rommel, drama en gedoe houdt en haar best doet om alles in harmonie te brengen. Ze drukt je op het hart om vooral niet in negativiteit te blijven hangen. Het is altijd en overal om ons heen, maar je hebt de keuze of je daar aandacht aan schenkt of aan de positieve dingen om je heen.

Goudsbloem

Als er een kruid is die het zonnetje laat schijnen dan is het wel goudsbloem! Het is een van de belangrijkste wond-genezende kruiden. En waar goudsbloem haar stralende, haast oogverblindend licht schijnt verdwijnen zichtbare en onzichtbare wonden als sneeuw voor de zon.

Engelwortel

Engelwortel brengt licht in de duisternis. Ze helpt je om in elke situatie, hoe beroerd ook, de lichtpuntjes te zien. De lach van een kind, een dansend blaadje, een dikke knuffel van een vriendin. Zolang je deze momentjes kunt (blijven) omarmen, blijf je altijd op de been.

Lindebloesem

De Linde is een echte oermoeder die voor je klaar staat wanneer je behoefte hebt aan geborgenheid en liefde. Ze geeft graag een dikke knuffels en met haar warmte, liefde en wijsheid weet ze altijd een glimlach op je gezicht te toveren.

Rozenblaadjes

De lieve zachte Roos staat altijd voor je klaar om je een spiegeltje voor te houden en je te laten zien wat een prachtig mens je bent. Om je te laten zien dat het goed is zoals het is en dat het leven mooi is zoals het is.

Recept Kruidenthee Glimlach

Meng de volgende kruiden:

  • 1 el Aardbeiblad
  • 1 el Anijs
  • 1 el Goudsbloem
  • 1 el Engelwortel
  • 1 el Lindebloesem
  • 2 el Rozenblaadjes

Dit recept is goed voor ongeveer 20 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 flinke theelepel kruiden per kop thee.
  • Drink deze thee wanneer je wel een grote warme glimlach kunt gebruiken. Even wilt genieten van de kleine mooie momentjes, of wanneer het leven iets te zwaar op je schouders drukt.
  • Of schenk de thee aan iemand die een grote warme glimlach goed kan gebruiken 🥰.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.