Kruidenthee voor Ontspanning
Kruidenthee voor Ontspanning

Kruidenthee voor Ontspanning

Tijd voor Jezelf

Deze thee heeft geen lange introductie nodig 😉.

Wie snakt er nu af en toe niet naar een welverdiend momentje van ontspanning.

Maar dat valt nog niet mee, want zelfs wanneer je een gaatje hebt in je drukke agenda is het nog een hele klus om daadwerkelijk te ontspannen.

Deze thee doet wonderen. Hoe gestrest je ook bent, ze helpt je om de boel de boel te laten, negativiteit van je af te laten glijden en tot rust te komen zodat je weer kunt dansen door het leven!

Pas haar gerust aan naar je eigen smaak. Dat kun je het beste doen door meer of minder van de Kamille of de Citroenverbena te gebruiken. Meer kamille geeft een warmere, meer bloemige smaak. Meer Ctiroenverbena geeft een frissere smaak. Het is maar net waar op dat moment je voorkeur naar uitgaat.

Twijfel je? Ruik dan eens aan de kruiden. Het kruid dat het lekkerst ruikt, wint altijd!

En voor de echte zoethout liefhebbers; voeg gerust een eetlepel toe, het misstaat niet in dit mengsel.

Vergeet niet om tijdens het drinken van je kopje thee je telefoon weg te leggen. Ga lekker buiten zitten of pak een goed boek, dan kom je pas echt tot rust! 😉

De Kruiden

Kamille

De lieve zachte Kamille is een echte moederkloek. Ze staat altijd voor je klaar wanneer je niet lekker in je vel zit of tijd voor jezelf nodig hebt, zodat je kunt opladen. Ze helpt je om een pas op de plaats te maken, tot rust te komen en je levenskracht te hervinden.

Citroenverbena

De betoverend lekkere citroenverbena helpt je om op adem te komen. Ren jezelf niet voorbij en dender niet altijd maar door. Tijdig een pas op de plaats maken is veel productiever dan altijd maar doorgaan om uiteindelijk ziek te worden of zelfs in een burn-out te belanden.

Korenbloem

De Korenbloem is een prachtige verschijning met zijn knalblauwe bloemen die we gelukkig weer vaak zien in stroken wilde bloemen langs de akkers. Korenbloem vertelt je dat niet alles opgelost hoeft te worden. Hij helpt je om dingen naast je neer te leggen en erop te vertrouwen dat het goed komt.

Anijs

Anijs is een elegant kruid die niet van rommel, drama en gedoe houdt en haar best doet om alles in harmonie te brengen. Ze drukt je op het hart om vooral niet in negativiteit te blijven hangen. Het is altijd en overal om ons heen, maar je hebt de keuze of je daar aandacht aan schenkt of aan de positieve dingen om je heen.

Aardbeiblad

De stralende Aardbei tovert met haar eindeloze optimisme altijd een glimlach op je gezicht. Ze helpt je eraan herinneren om elke dag tijd te maken om zorgeloos te genieten. Als is het maar voor vijf minuten!

Kruizemunt

Kruizemunt is het zusje van Pepermunt. Ze is minder overheersend, maar nog steeds heerlijk verkwikkend. Als een lentebriesje brengt ze verfrissing en hernieuwde kracht. Ze nodigt je uit om de boel de boel te laten. Gooi je schoenen uit, voel het gras tussen je tenen. Steek madeliefjes in je haar, trek je beste zwierrok aan en dans op het lied des levens.

Recept Kruidenthee Ontspanning

Meng de volgende kruiden:

  • 1 á 2 el  Kamille (3 tot 6 gr.)
  • 1 á 2 el  Citroenverbena (2 tot 4 gr.)
  • 1 el  Koerenbloem (2 gr.)
  • 1 el  Anijs (5 gr.)
  • 1 el  Aardbeiblad (3 gr.)
  • 1 el  Kruizemunt (3 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 19 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Deze thee kun je drinken wanneer je wilt.
  • Vergeet niet om tijdens het drinken van je kopje thee je telefoon weg te leggen. Ga lekker buiten zitten of pak een goed boek, dan kom je pas echt tot rust! 😉

Nog een Tip

Pas haar gerust aan naar je eigen smaak. Dat kun je het beste doen door meer of minder van de Kamille of de Citroenverbena te gebruiken. Meer kamille geeft een warmere, meer bloemige smaak. Meer Ctiroenverbena geeft een frissere smaak. Het is maar net waar op dat moment je voorkeur naar uitgaat.

Twijfel je? Ruik dan eens aan de kruiden. Het kruid dat het lekkerst ruikt, wint altijd!

En voor de echte zoethout liefhebbers; voeg gerust een eetlepel toe, het misstaat niet in dit mengsel.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.