Kruidenthee voor Hoofdpijn
Kruidenthee voor Hoofdpijn

Kruidenthee voor Hoofdpijn

Pijnstillend

Hoofdpijn kan ontzettend veel oorzaken hebben en iedereen ervaart hoofdpijn op een unieke manier.

Dat maakt het niet makkelijk om een algemeen kruidenthee recept te maken voor hoofdpijn.

Want in plaats van de pijn te verdoven, zoals met gewone pijnstillers, zoeken we in de kruidenleer altijd naar een manier om het probleem bij de oorzaak op te lossen.

In dit recept zitten Wilgenblad en Pepermunt. Dit zijn twee kruiden die voor bijna elke vorm van hoofdpijn ingezet kunnen worden en pijnstillend werken.

De overige kruiden werken kalmerend en ontspannend wat dit recept erg geschikt maakt voor spanningshoofdpijn.

En vergeet vooral niet om bij hoofdpijn een frisse neus te halen en even een momentje voor jezelf te pakken! 😉

De Kruiden

Wilgenblad

De Wilg is elegante dame en een natuurlijke pijnstiller. Wilgenblad heeft een mildere pijnstillende werking dan wilgenbast. Maar omdat de smaak van bast zo onaangenaam is, kies ik er in kruidenthee voor om blad te gebruiken.

Pepermunt of Kruizemunt

Pepermunt is een sterk en uitbundig kruid en brengt verademing waar hij komt. Zijn geur laat spanning en pijn wegzakken. En met z’n krachtige frisse smaak pept hij op en geeft hij ruimte en energie voor een nieuwe ronde.

Soms kan Pepermunt te overheersend zijn wanneer je hoofdpijn hebt. Vervang pepermunt dan door Kruizemunt. Ze is minder aanwezig, maar nog steeds heerlijk verkwikkend. Als een lentebriesje brengt ze verfrissing, hernieuwde kracht en laat ze spanning en pijn wegzakken.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is net als een zonnige lentemorgen wanneer de dauwdruppeltjes glinsteren, de geur van vers gras je adem beneemt en een fris briesje je wangen kust. Ze kalmeert de zenuwen, maakt vrolijk en blij en geeft nieuwe levenskracht.

Sint-janskruid

Sint-janskruid is een echt zonnekruid en helpt je wanneer je er even geen zin meer in hebt en bij een gevoel van algehele malaise. Dan tovert Sint-janskruid de zon weer tevoorschijn en geeft je de kracht om door te gaan.

Let op! Niet gebruiken in combinatie met reguliere (voorgeschreven) medicatie.

Majoraan

Marjoraan, of Marjolein, is een liefdevol en blij kruid. Ze is een echte steun en toeverlaat en werkt kalmerend en ontspannend wanneer het allemaal teveel is. Ze helpt bij spanningshoofdpijn en verschillende vormen van migraine.

Lavendel

Lavendel heeft een rustgevende werking, tenminste, als je van de uitgesproken geur houdt. De kleine paarse bloemetjes zitten zo bomvol etherische olie dat ze snel kunnen overheersen. Gebruik dus met mate in een recept of laat helemaal weg als je niet van de geur houdt.

Recept Kruidenthee voor Hoofdpijn

Meng de volgende kruiden:

 • 1 el  Wilgenblad (3 gr.)
 • 1 el  Pepermunt of Kruizemunt (3 gr.)
 • 1 el  Citroenmelisse (3 gr.)
 • 1 el  Stin-janskruid (3 gr.)
 • 1 el  Marjoraan (3 gr.)
 • 2 tl  Lavendel (2 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Drink zodra je de hoofdpijn voelt opkomen.
 • Kan 3 tot 4x per dag gedronken worden.
 • Vergeet niet om even een frisse neus te halen en een momentje voor jezelf te pakken. Ook al is het maar voor een paar minuten.
 • Nog een extra tip; wrijf je slapen in met Pepermunt olie (olijfolie met en paar druppels etherische olie van Pepermunt).

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of zogen. Niet geschikt kinderen onder de 12 jaar. Niet geschikt wanneer je overgevoelig bent voor aspirine. Niet gebruiken in combinatie met reguliere (voorgeschreven) medicatie.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.