Kruidenthee voor Menstruatieklachten
Kruidenthee voor Menstruatieklachten

Kruidenthee voor Menstruatieklachten

Verlichting

Voor een proces wat zo natuurlijk is, levert het bijzonder veel ‘gedoe’ op.

De menstruatie …

Bijna alle vrouwen ervaren vroeg of laat menstruatieklachten. In de pubertijd, de overgang of tijdens periodes van stress.

De oorzaak van de klachten is doorgaans een hormonale onbalans en die laat zich niet met een kruidentheetje oplossen.

Maar deze thee kan wel de heftigheid van de klachten wegnemen waardoor die ene week in de maand net iets aangenamer wordt.

De Kruiden

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een echte moederkloek. Ze ontfermt zich graag over vrouwen, vooral vrouwen die hulp nodig hebben. Bij typische vrouwenkwalen, maar ook vrouwen die slecht behandeld zijn, misbruikt of een flinke deuk in hun zelfvertrouwen hebben opgelopen.

Zilverschoon

Zijn geveerde bladeren hebben een prachtig zilvergrijze onderkant. Als theekruid valt hij niet zo op qua smaak maar dat doet niets af aan zijn krampwerende werking.
 Zilverschoon kan goed worden ingezet bij pijnlijke en overvloedige menstruatie.

Duizendblad

Met zijn zachte bladeren en lang bloeiende witte bloemschermen is hij een prachtige verschijning. Als je ervoor open staat helpt Duizendblad je om duizenden wijsheden te verzamelen. Ook werkt hij bloedstelpend en krampwerend wat hem een mooie aanvulling maakt in dit recept.

Kamille

De lieve zachte kamille staat altijd voor je klaar wanneer je je niet lekker voelt. Het is een wonderplantje dat inzetbaar is bij een breed scala aan klachten. In dit mengsel helpt ze ontspannen en neemt ze krampen weg.

Lavendel

Lavendel heeft een rustgevende werking, tenminste, als je van de uitgesproken geur houdt. De kleine paarse bloemetjes zitten zo bomvol etherische olie dat ze snel kunnen overheersen. Gebruik dus met mate in een recept of laat helemaal weg als je niet van de geur houdt.

Salie

Er is niets bescheidens aan salie 😆. Ze kan uitgroeien tot een forse tuinplant met prachtig paarse bloemen. Haar geur en smaak zijn intens en ook haar geneeskrachtige eigenschappen zijn ronduit imposant. Ze werkt o.a. regulerend op de hormoonbalans bij vrouwen en verdiend een plek in elke ‘vrouwenthee’.

Recept Kruidenthee voor Menstruatieklachten

Meng de volgende kruiden:

 • 2 el  Vrouwenmantel (6 gr.)
 • 1 el  Zilverschoon (3 gr.)
 • 1 el  Duizendblad (3 gr.)
 • 1 el  Kamille (3 gr.)
 • 1 tl  Lavendel (1 gr.)
 • 1 tl  Salie (1 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Start 1 á 2 dagen voor de menstruatie met het drinken van deze thee.
 • Of zodra je de menstruatie voelt aankomen.
 • Drink tot de heftige dagen voorbij zijn.
 • Bij voorkeur 3x daags, 1 kop thee.
 • Neem bewust even een rustig moment voor jezelf tijdens het theedrinken.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap vanwege de mogelijk stimulerende werking op de baarmoeder.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.