Kruidenthee voor Afvallen
Kruidenthee voor Afvallen

Kruidenthee voor Afvallen

Stilt de honger

Kun je echt afvallen met een kopje Kruidenthee?

Dat ligt eraan.

Wanneer je er een slagroomgebakje bij eet, schat ik je kansen laag in. 😅

Maar even zonder gekkigheid. Kunnen kruiden je helpen bij het afvallen?

Ja, en nee.

Kruiden zullen nooit op magische wijze je hangbuik omtoveren tot een sixpack. Wat al die slanke fitness babes met hun veel te dure potten supplementen ook beweren.

Als dat zou werken, dan zou obesitas niet een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld zijn.

Hoe je het ook wend of keert, overgewicht wordt veroorzaakt door een leefstijl die niet strookt met onze genen. En dus niet alleen door een verkeerd voedingspatroon (ook al helpt dit ook niet mee).

Te weinig slaap, te weinig of de verkeerde beweging, teveel stress, te weinig zonlicht, teveel medicatie en ga zo maar door, zijn allemaal factoren die meespelen bij overgewicht.

Daarom is het best lastig om een kruidenthee samen te stellen om je te helpen afvallen. Want het gaat niet enkel om wat we eten. Ook al speelt dit natuurlijk wel een grote rol.

Om je een voorbeeld te geven. Zelf ben ik te zwaar en dat terwijl ik precies weet welke voeding bij me past en wat ik vooral niet moet eten.

Mijn grootste valkuil is vermoeidheid. Ik werk veel en maak, met plezier, lange dagen. Maar ik ben ook geen 20 meer en ben dus regelmatig echt moe. En dan schiet mijn systeem in ‘survivalmodus’, gaat bufferen en tegelijkertijd een hongersignaal afgeven. Want ja, energie moet ergens vandaan komen.

En zelfs wanneer ik dat hongersignaal weet te negeren dan nog kom ik aan, want mijn metabolisme vertraagd omdat het in ‘survivalmodus’ staat.

Om af te vallen moet ik het dus rustiger aan doen, minder lange dagen maken, meer slapen en zorgen dat mijn hele systeem zich weer comfortabel genoeg voelt om uit survivalmodus te komen.

10 kilometer hardlopen werkt dus averechts. En een dieet ook, want dat is letterlijk olie op het vuur gooien.

Hoe flauw het ook klinkt; gezond eten, veel slapen, genoeg beweging, geen stress, frisse lucht en zonlicht zijn de enige wondermiddeltjes die echt helpen om af te vallen.

Maar die kruiden dan?

Tuurlijk, die kunnen absoluut helpen en ondersteunen. En dit is echt een fijn recept.

Deze thee helpt om het hongergevoel te onderdrukken, verlaagt de bloedsuikerspiegel zodat je minder ‘snaaitrek’ hebt, bevorderd de spijsvertering en werkt bloedzuiverend. Ze smaakt heerlijk fris, maar toch kruidige en vol van smaak.

Is het een wondermiddeltje? Nee, dat niet.

Helpt deze je om af te vallen?

Absoluut! Als je zelf ook maar je steentje bijdraagt 😉.

De Kruiden

Hibiscus

Inheems is de Hibiscus niet, maar toch kunnen we haar niet over het hoofd zien in Kruidenthee. Ze zit barstensvol antioxidanten, verlaagt de bloeddruk, het (LDL) cholesterol en de bloedsuikerspiegel, werkt ontstekingsremmend en ondersteund de lever. Een echte powerhouse dus!

Met haar prachtige bloemen is de Hibiscus een uitbundig kruid die jou graag helpt om vanuit je hart te leven. Ze laat je weten dat je het ‘ja maar’ stemmetje soms gewoon de mond moet snoeren zodat je er vol enthousiasme voor kan gaan.

Venkel

Venkel is een trotse plant en met zijn prachtige schermbloemen staat hij graag te schitteren. Venkelthee bevorderd de spijsvertering en ondersteund de darmen. Door te kauwen op een paar venkelzaadjes kun je snel een hongergevoel onderdrukken. Zo voorkom je dat je gaat snaaien of je overeet.

Appel

De Appel is een lieve en moederlijke boom. Haar vruchten worden nog wel eens over het hoofd gezien als het aankomt op geneeskracht en dat is zonde want appels zijn ontzettend gezond. Ze zitten vol antioxidanten, vitamines en mineralen. En de zuren die in appels zitten ondersteunen de vetverbranding. Vergeet dus niet om naast je kopje thee ook regelmatig een appeltje te eten!

Paardenbloem

De vrolijke paardenbloem bevat veel bitterstoffen die de spijsvertering bevorderen. De meeste bitterstoffen zitten in de wortel en daarna in het blad. Maar geloof me, een kopje thee hiervan is niet bepaald drinkbaar ;). Daarom gebruik ik haar bloemen, deze zijn minder bitter, maar ondersteunen nog steeds de spijsvertering.

Moerasspirea

De sierlijke en koninklijke moerasspirea straalt aan alle kanten rust en sereniteit uit. Ze werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en helpt om vocht af te drijven. Ook is ze bloedzuiverend en helpt om afvalstoffen af te voeren die vrij komen wanneer je afvalt.

Kaneel

De krachtige kaneel geeft niet alleen smaak en pit aan deze thee, ze is een absolute topper als het aankomt op het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Recept Kruidenthee voor Afvallen

Meng de volgende kruiden:

 • 1 el Hibiscus (in stukjes gebroken)
 • 1 el Venkel
 • 1 el Appel
 • 1 el Paardenbloemwortel
 • 1 el Moerasspirea
 • 2 tl Kaneel

Dit recept is goed voor ongeveer 16 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Drink 3x per dag tussen de maaltijden.
 • Bijvoorbeeld op die momenten dat je vaak trek hebt, zoals rond 11 uur, 16.00 en 20.00.
 • Deze thee is ook koud erg lekker.
 • Extra Tip; Straf jezelf niet af met strenge diëten of fitnessregimes. De stress die daarbij komt kijken werkt echt averechts! Focus je liever op een gezonde leefstijl die je lang vol kunt houden.

Tips voor de lekkere trek

Heb je vaak last van ‘snaaitrek’? Zorg dan dat je altijd een zakje met Venkelzaadjes bij je hebt om op te kauwen. Je krijgt er een frisse smaak van in je mond en de lekkere trek zakt snel weg. Een appeltje eten doet ook wonderen. En geloof me, over de suiker in een appel hoef je je totaal niet druk te maken!

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Er zijn mogelijke interacties met medicatie die bloedverdunnend werkt.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.