Kruidenthee voor Verdriet
Kruidenthee voor Verdriet

Kruidenthee voor Verdriet

Haalt de scherpe kantjes eraf

Verdriet is niet iets wat je plant, het overkomt je.

Zelfs wanneer je het ziet aankomen overspoelt het je als een tsunami en kun je er volledig door in beslag genomen worden.

Laat het maar zijn.

Het ergste wat je op dat moment kunt doen is proberen om je verdriet ‘onder controle’ te krijgen of het weg te rationaliseren. Verdriet is niet iets waar je een gaatje voor plant tussen 8 en 9 ’s avonds. Of wanneer de kinderen op bed liggen.

Verdriet mag er zijn.

Dit kruidenthee recept is dan ook niet bedoeld om het verdriet weg te nemen, dat kan ook niet.

Verdriet gaat niet weg. Verdriet verwerk je niet. Verdriet krijgt een plek, maar draag je je hele leven met je mee. En ook dat is goed, want het vormt wie je bent.

Wat kan een kruidenthee dan wel voor je betekenen?

Deze thee helpt je om verdriet behapbaar te maken door de scherpe kantjes eraf te halen. En daarnaast helpt het je om het verdriet er te laten zijn want zo krijgt het eerder een plek.

Kijk maar eens naar kinderen.

Verdriet bij kinderen is rauw, puur en hartverscheurend en beheerst hun hele leven. Om van het een op het andere moment een plekje te krijgen en ze vrolijk weer gaan spelen.

Hoe anders is dat bij volwassenen. In stilte plengen de tranen, tijdens rusteloze nachten knaagt het verdriet en als ons gevraagd wordt hoe we ons voelen dan zeggen we nonchalant ‘goed hoor’.

Wat is het toch spijtig dat we in onze cultuur niet hebben geleerd om te rouwen. Echt te rouwen. Te krijsen, te brullen, te tieren en de tranen de vrije loop te laten.

Nee, we moeten ons groot houden want het leven gaat tenslotte ‘gewoon door.’

We zouden een voorbeeld moeten nemen aan onze kinderen en deze thee helpt je daarbij een handje.

De hoofdrol in deze thee is weggelegd voor de Linde. Een boom die al sinds mensenheugenis een rol speelt in onze cultuur. Eerst gewijd aan Freya, daarna aan Maria. Het maakt de Linde niet uit, zij staat altijd met open armen voor ons klaar.

En wanneer de tsunami van verdriet je dreigt te overweldigen dan zal de Linde zal je troosten, verwarmen en je helpen om je verdriet te doorleven.

Dit recept is voor verdriet bij volwassenen. Voor kinderen met verdriet is een thee van Lindebloesem genoeg, eventueel gecombineerd met Kamille.

De Kruiden

Lindebloesem

De Linde is een echte oermoeder die voor je klaar staat wanneer je behoefte hebt aan geborgenheid en liefde. Ze zal je troosten, verwarmen en helpen om tot rust te komen. Ze helpt je eraan herinneren dat verdriet er mag zijn, stop het niet weg. Voel je verdriet, doorleef het en laat het daarna in liefde los. Neem de tijd en wees extra lief voor jezelf.

Sint-janskruid

Sint-janskruid is een zonnekruid en helpt je wanneer je gestrest, verdrietig of onrustig bent. Zelfs bij depressiviteit tovert Sint-janskruid de zon weer tevoorschijn en geeft je de kracht om door te gaan. Ook helpt Sint-janskruid je om een rot situatie vanaf een andere kant te bekijken. Het maakt de situatie soms dragelijker of je ontdekt mogelijkheden die je eerst niet kon zien.

Let op! Niet gebruiken in combinatie met reguliere (voorgeschreven) medicatie, vervang deze in dit recept dan door Kamille.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is als een zonnige lentemorgen wanneer de dauwdruppeltjes glinsteren, de geur van vers gras je de adem beneemt en een fris briesje je wangen kust. Ze kalmeert de zenuwen, maakt vrolijk en blij en geeft nieuwe levenskracht.

Sleedoornbloesem

Net wanneer de donkere, koude winter zijn tol begint te eisen en je snakt naar zonlicht en warmte staat de sleedoorn in bloei. Met zijn sneeuwwitte bloemen op donker, bijna zwart, hout is hij een prachtige verschijning en een voorbode van ‘betere’ tijden.

 Het leven gaat niet altijd zonder slag of stoot. Maar weet dat een ‘hobbel’ (of een berg) op de weg soms noodzakelijk is om verder te komen op je levenspad. De sleedoorn helpt je om door te zetten, vol te houden en laat je weten dat betere tijden zullen komen.

Engelwortel

Engelwortel brengt licht in de duisternis. En ze drukt je op het hart om in elke situatie, hoe beroerd ook, de lichtpuntjes in de duisternis te zien. De lach van een kind, een dansend blaadje, een dikke knuffel van een vriendin. Zolang je deze momentjes kunt (blijven) omarmen, blijf je altijd op de been.

Toortsbloemen (Koningskaarsbloemen, Kaarsjeskruidbloemen)

Met zijn kaarsrechte bloemstengel met prachtige felgele bloemen tovert de Toorts een glimlach op je gezicht. Hij helpt je herinneren om te huilen tot je leeg bent, te ontploffen als je boos bent, te lachen tot je niet meer kan en om elke dag een dansje te doen, vooral wanneer je je slecht voelt. Zo haal je de scherpe kantjes van het leven.

Recept Kruidenthee voor Verdriet

Meng de volgende kruiden:

  • 2 el Lindebloesem
  • 1 el Sint-janskruid
  • 2 el Citroenmelisse
  • 1 el Sleedoornbloesem
  • 1 el Engelwortel
  • 2 el Toortsbloemen (Koningskaarsbloemen, Kaarsjeskruidbloemen)

Dit recept is goed voor ongeveer 25 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Van deze thee kun je drie tot vijf keer per dag 1 kop thee drinken.
  • Deze thee zal je ook helpen om te slapen, maar mocht je nog steeds liggen woelen in je bed, voeg er dan eventueel wat passiekruid aan toe.
  • Extra Tip; Wees lief voor jezelf wanneer je (veel) verdriet hebt. Je hoeft niet gelijk door te denderen, het leven wacht wel. Neem de tijd om verdriet te verwerken en een plekje te geven. Doe je dit niet, dan bijt het je onherroepelijk later in je kont.

Tip

Ga naar het bos of een park en zoek een Lindeboom op. Ga er met je rug tegenaan zitten en geef je verdriet maar aan de Linde. Ze zal je troosten, verwarmen en helpen om tot rust te komen.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Er zijn mogelijke interacties met medicatie die bloedverdunnend werkt. Sint-Janskruid niet gebruiken in combinatie met reguliere medicatie (vervang dan door Kamille of door Passiekruid wanneer slapen een probleem is). Sint-Janskruid niet gebruiken bij zware depressiviteit (raadpleeg dan een herborist). 

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste. 

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring. 

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.