Kruidenthee Droge Hoest en Zere Keel
Kruidenthee Droge Hoest en Zere Keel

Kruidenthee Droge Hoest en Zere Keel

Verzachting en verlichting

Er is niks zo vervelend als een droge hoest.

Een kriebelhoest die blijft irriteren en je nachten lang wakker houdt. Of een blaffende hoest waarbij de keel rauw wordt en je ribben pijn doen. Dan snak je naar verlichting en verzachting.

Deze heerlijke thee werkt verzachtend op de luchtwegen door het hoge gehalte aan slijmstoffen.

Ideaal bij een droge hoest of een rauwe keel (door het hoesten). Daarnaast helpt deze thee om het hoesten te bedaren.

De Kruiden

Heemstblad

Echte Heemst is een zacht en lief kruid. Met een glimlach staat ze altijd klaar om te helpen bij alles wat (te) hard, droog, rauw of ontstoken is. Door het hoge gehalte slijmstoffen werkt Heemst verzachtend op de slijmvliezen van o.a. de luchtwegen.

Lindebloesem

De Linde is een echte oermoeder die geborgenheid en liefde schenkt. Ze werkt kalmerend en ontkrampend. Ook zij bevat veel slijmstoffen en werkt verzachtend op de slijmvliezen van de luchtwegen.

Anijs

Anijs is een elegant kruid die niet van rommel, drama en gedoe houdt en haar best doet om alles in harmony te brengen. Ze werkt o.a. hoestremmend, verzachtend en ontkrampend op de luchtwegen.

Aardbeiblad

Is een mooi basiskruid voor dit mengsel. Ze bevat veel antioxidanten, vitamine C, ijzer, mangaan en draagt bij aan het verhogen van de weerstand. Met haar eindeloze optimisme zal ze snel weer een glimlach op je gezicht toveren.

Wilde Tijm

Tijm is een ijverig kruid dat schoonmaakt en opruimt. Hij werkt antiseptisch op de luchtwegen, verhoogt de weerstand, werkt ontkrampend op de luchtwegen en helpt de hoest te bedaren.

Zoethout

Zoethout werkt hoestremmend en ontkrampend op de luchtwegen waardoor ze verlichting biedt bij hoest en keelpijn. Zoethout verwarmt, laat het bloed sneller stromen en zorgt ervoor dat je snel weer vol levenslust zit.

Recept Kruidenthee voor Droge Hoest en Zere Keel

Meng de volgende kruiden:

  • 2 el Heemstblad (4 gr.)
  • 1 el  Lindebloesem (3 gr.)
  • 1 el  Aardbeiblad (3 gr.)
  • 1 el  Anijs (9 gr.)
  • 2 tl  Wilde Tijm (2 gr.)
  • 2 tl  Zoethout (4 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Drink 3 maal per dag met kleine slokjes.
  • Bij mond problemen ook goed de mond spoelen met een flinke slok thee en tenminste een minuut in de mond houden.
  • Bij keelproblemen met een flinke slok thee gorgelen voor tenminste een minuut.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿



Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.