Kruidenthee voor Loslaten
Kruidenthee voor Loslaten

Kruidenthee voor Loslaten

Ademruimte

Loslaten …

Het is één van de moeilijkste levenslessen die er is.
Of het nu gaat om iets waar je graag vanaf wilt, of dat wat je liever niet wilt laten gaan.

Maar laten we wel zijn, ‘loslaten’ is een rot woord. Ervaringen, herinneringen, gevoelens en emoties laat je niet zomaar ‘los’. Die kun je niet met een gummetje uitwissen. Dat zou wat zijn zeg 😳.

Wat je wilt of moet loslaten, zijn de dingen die aan je vreten, waar je boos van wordt, verdrietig om bent, machteloos om voelt of die je frustreren. Veranderingen waar je niet om hebt gevraagd, dingen die je overkomen en waar je geen controle over hebt.

En dat is waar de schoen werkelijk wringt. Loslaten gaat over het loslaten van controle.

Over accepteren dat iets is zoals het is. Of het nu gaat om iemand die een rotopmerking maakt die je niet in de koude kleren gaat zitten, het verlies van een dierbare of kinderen die hun eigen leven gaan leiden en je minder nodig hebben.

Het is wat het is.

Je probeert het niet te veranderen, niet weg te stoppen, niet te controleren. Het mag er allemaal zijn, maar je voedt het niet langer. Alleen dan krijgt het de kans om een plekje te vinden.

Actief proberen om iets los te laten heeft hetzelfde effect als ‘denk niet aan een roze olifant’.

Dat waar je je aandacht en energie op richt, groeit. En dat geldt ook voor die dingen die je probeert om naarstig los te laten.

Het is wat het is.

Probeer het maar eens, het is een verdomd krachtig zinnetje.

En je zult niet van de een op de andere dag op magische wijze verlost zijn van alles wat je 'los moet laten'. Maar hoe vaker het je lukt om een situatie te accepteren zoals hij is, hoe makkelijker het wordt en hoe meer rust je ervaart.

Kruiden kunnen je hierbij helpen. Dit recept heet Kruidenthee voor Loslaten, maar wat ze werkelijk doet, is je helpen bij het accepteren van een situatie, zodat het een plekje krijgt en je weer voluit kunt genieten.

De kruiden versterken je gedachten en je gedachten versterken de werking van de kruiden.

Dus het is wel belangrijk dat je, tijdens het drinken van dit kopje kruidenthee, daar ook bewust mee bezig bent. Al is het maar voor een paar minuutjes. Dus neem een momentje voor jezelf, zet een kopje thee en tijdens het drinken zit je niet op je telefoon, maar herhaal je in alle rust ‘het is wat het is’.

Niet meer, niet minder.

En het hoeft echt maar een paar minuutjes te zijn, maar uiteindelijk maken al die minuutjes bij elkaar, een groot verschil!

En laat de rest maar over aan de kracht van de kruiden, als jij jouw deel doet, doen zij die van hun 😊.

De Kruiden

Korenbloem

De Korenbloem is een prachtige verschijning met zijn knalblauwe bloemen die we gelukkig weer vaak zien in stroken wilde bloemen langs de akkers. Korenbloem vertelt je dat niet alles opgelost hoeft te worden. Hij helpt je om dingen naast je neer te leggen en erop te vertrouwen dat het goed komt.

Zilverschoon

Zilverschoon geeft stille kracht. Ze laat je weten dat je niet altijd je best hoeft te doen om gehoord te worden. Weet dat jouw uitstraling en energie krachtiger zijn dan woorden en dat het soms meer dan genoeg is om er simpelweg te zijn, in alle rust en stilte.

Lindebloesem

De Linde is een echte oermoeder die voor je klaar staat wanneer je behoefte hebt aan geborgenheid en liefde. Ze zal je troosten, verwarmen en helpen om tot rust te komen. Zo kun je accepteren wat is en in liefde loslaten wat geen plek meer heeft in je leven.

Dennennaalden

De Den helpt je om een stapje terug te doen van je emoties zodat je alles van een afstandje kunt bekijken. Dat geeft helderheid en inzicht en maakt het makkelijker om de dingen die je niet kunt veranderen te accepteren voor wat ze zijn.

Agrimonie

Agrimonie, of Leverkruid, helpt je om je vrolijker en losser te voelen zodat je in het hier-en-nu bent en vanuit je hart kunt leven. Ze is een echt opbouwend kruid die je kracht en levenslust geeft.

Lavendel

Lavendel is een krachtig kruid, bomvol etherische olie die haar een uitgesproken geur en smaak geven. Lavendel ruimt spanning, ongewenste energie en gedachten op zodat je tot rust kan komen en kunt genieten van het hier-en-nu.

Recept Kruidenthee voor Loslaten

Meng de volgende kruiden:

 • 2 el  Korenbloem (3 gr.)
 • 1 el  Zilverschoon (3 gr.)
 • 1 el  Lindebloesem (2 gr.)
 • 1 el  Dennennaalden (3 gr.)
 • 1 el  Agrimonie (3 gr.)
 • 2 tl  Lavendel (2 gr.)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Drink deze thee wanneer je merkt dat je teveel piekert over dingen waar je geen controle over hebt of wanneer het je niet lukt om in het hier-en-nu te zijn.
 • Drink drie kopjes per dag.
 • Neem een moment voor jezelf tijdens het drinken van deze thee en herhaal ‘het is wat het is’.
 • Extra Tip; Vergeet niet; jouw gedachten versterken de kruiden en de kruiden versterken je gedachten.

Tip

Ik blijf het zeggen; ‘ga naar buiten’! Het is buiten een stuk makkelijker om spanning, ongewenste energie en gedachten van je af te laten glijden en in het hier-en-nu te zijn.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Er zijn mogelijke interacties met medicatie die bloedverdunnend werkt.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.