De natuur ontwaakt, zie jij het? 🌿
Uitbundige winterzon
Wat een traktatie!
De zon scheen vandaag uitbundig en blijft nog zeker een week vol overgave stralen.
Nu ben ik van mening dat het elke dag de perfecte dag is om naar buiten te gaan, maar met dit heerlijke winterse zonnetje heb je geen enkel excuus om binnen te blijven zitten.
Dus hop naar buiten om er met volle teugen van te genieten!
Van de warme zonnestralen en de energieboost die ze geven, van de druk kwetterende vogeltjes en de ontluikende natuur.
Want tijdens deze milde winterdagen is het gelijk een drukte van belang buiten.
Een drukte van belang
De vogels zijn merkbaar actiever, de eerste insecten laten zich soms al zien en legio plantjes steken voorzichtig hun kopjes boven de grond uit. Eigenlijk veel te vroeg natuurlijk, maar de seizoenen zijn nu eenmaal aan het verschuiven.
De meeste plantjes die zich nu laten zien wagen gewoon de gok. Mocht de winter mild blijven dan hebben ze een vliegende start. Mochten we toch nog een periode van vrieskou of zelfs sneeuw krijgen, dan krijgen ze daar wel even een knauw van. De delen die nu boven de grond komen gluren zullen dan wellicht weer afsterven, maar heel veel last hebben ze er doorgaans niet van.
Maar goed, vanmiddag heb ik heerlijk gewandeld in ons park. Eerst ronduit genietend van de zon en de vogels, maar al snel liep ik speurend in de rondte, soms met mijn neus bijna op de grond.
Fluitenkruid, Hondsdraf, Veldsla, Look zonder Look, Paardenbloem, Boterbloem, Klein Hoefblad, Weegbree, Kleefkruid, Brandnete, Wilgenroosjel en nog vele andere heb ik enthousiast kunnen begroeten. En aan de struiken pronken de eerste jonge blaadjes van de Braam, Rozenbottel en Vlier.
Je moet het wel kunnen zien
Terwijl ik met mijn neus bijna op de grond lag, liep er een mevrouw langs.
‘Zoekt u iets?’
‘Nee hoor, ik geniet van al het jonge groen dat opkomt.’
‘Nu al?’, zegt ze. ‘Dat was me helemaal niet opgevallen.’
Dus ik wees haar een paar plantjes aan en vol enthousiasme stelde ik ze aan haar voor.
Ze keek me verwonderd en een tikje beschaamd aan. Drie keer per dag liep ze daar haar rondje met de hond en het was haar nooit opgevallen dat er zoveel verschillende plantjes in het park groeide.
Ik verzekerde haar dat dit nog maar het begin is van de overvloed en diversiteit dat het park te bieden heeft. Ook al is het een standaard gemeentepark.
Na een laatste groet wandelde ze, al speurend, verder.
Blinde vlek
Laten we eerlijk zijn, deze dame is geen uitzondering op de regel. Want de meeste mensen zien niet wat er recht onder hun neus groeit. Zeker niet wanneer we een wandelingetje maken met de hond of even onze benen strekken.
We zijn vaak in gedachten verzonken en zien alleen ‘groen’.
Als planten in bloei staan dan vallen ze ons wellicht op en genieten we van ‘de bloemetjes’. Maar veel verder dan onze neus lang is, kijken de mensen niet.
Het gekke is, dat als je dan op een goede dag het kruidenvirus te pakken krijgt, en wel bewust gaat speuren dat je dan nog over de meeste plantjes heen kijkt. Want we hebben niet geleerd om ze te zien en hebben er daarom een soort blinde vlek voor.
En zo kan het gebeuren dat je al drie jaar zoekt naar Daslook, terwijl deze gewoon aan de rand van het veldje tegenover je huis groeit. Dat je je rot zoekt naar Smeerwortel, terwijl deze in je achtertuin blijkt te staan. Of vind je ‘ineens’ een Vlier naast je voordeur.
Hoe dan?
Heel wonderlijk is het niet, want van alle beelden en indrukken die we binnenkrijgen via onze ogen zien we slechts 5% bewust.
Dus 95% van onze omgeving nemen we niet bewust waar. Sta daar eens bij stil, dat is toch bizar als je er goed over nadenkt.
Maar dan is het dus ook niet zo gek dat we al die prachtige plantjes niet zien. Want we hebben gewoon niet geleerd om ze bewust te zien.
Gelukkig kun je dat wel weer leren!
Het begint met bewust observeren. Dus echt je wandeling maken met de intentie om te kijken wat er allemaal groeit en bloeit. Ga in deze tijd van het jaar maar op je hurken in de berm zitten, in het gemeenteplantsoen of midden in het park. En kijk eens wat er allemaal omhoog komt tussen de rottende herfstblaadjes van het afgelopen jaar. Geloof mij, hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet!
Maar het is vooral een stuk bewustwording en jezelf leren om bewust te kijken en te observeren.
Dat valt niet mee en gaat doorgaans lukt het niet van de ene op de andere dag. Maar zoals altijd kunnen de kruiden ons hier een handje bij helpen en heb ik natuurlijk weer een krachtig receptje voor je.
Thee om Helder te Zien.
Een fantastische thee die je helpt om dat te zien wat recht onder je neus ligt, maar je nooit bewust hebt waargenomen.
Ingrediënten
🌿 1 el Den, om een stapje terug te doen van alles in je leven, zodat je goed kunt observeren.
🌿 1 el Gember, om je niet tegen te laten houden door belemmerende overtuigingen.
🌿 1 el Rozemarijn, om de geest scherp te maken.
🌿 1 el Hibiscus, om met een frisse blik de wereld in te kijken.
🌿 2 el Goudsbloem voor overwinningskracht en de overtuiging dat het je gaat lukken om jouw bril te herprogrammeren.
🌿 2 el Citroengras, om vol enthousiasme in dit avontuur te duiken.
Instructies
- Gebruik 1 á 2 tl van dit mengsel om je thee te zetten, drink vlak voor je een wandeling gaat maken.
- Maak je hoofd leeg voor je gaat wandelen en sta een bewust stil bij stukken berm of gemeenteplantsoenen.
- Observeer dan alle planten die je ziet en ook die plantjes die nog zo klein zijn dat je ze alleen bewust kunt zien als je vlak bij de grond bent.
- Je hoeft ze niet te herkennen, maar als je het leuk vindt, kun je een idee krijgen van welke plantjes het zijn met een app als ObsIdentify of Google Lens. Hou er wel rekening mee dat deze apps niet altijd betrouwbaar zijn. Zeker niet als de plantjes nog zo klein zijn.
- Observeer de natuur door de seizoenen heen om zo keer op keer nieuwe ontdekkingen te doen.
- Niet drinken tijdens de zwangerschap.
Lieve lezer, geniet van deze zonnige dagen en ga lekker naar buiten om te wandelen en te observeren en dan wens ik je ontzettend veel plezier met het ontdekken van wonderen, klein en groot.
Warme groet,
Astrid 🌿