Over Paardenkastanje en doen wat juist is
Paardenkastanje en doen wat juist is

Paardenkastanje en doen wat juist is

Keuzestress!

Deze week had ik echt last van keuzestress 😅.

Er bloeit zoveel dat het haast onmogelijk is om te kiezen over wie ik ga schrijven.

Vlier staat vooraan in de rij te dringen en eist bijna haar spotlight.

Fluitenkruid wuift vanuit de bermen en nodigt me uit om te dwalen.

De Smeerwortel staat groots en statig te bloeien, een waar paradijs voor alle hommels die af en aan vliegen.

Een zee van gele Boterbloemen staat te genieten in de zon.

En vele kleineren en vaak ongehoorde planten roepen om aandacht. Herderstasje, Vergeet-me-nietje, Heggewikke en vele anderen.

Omdat ik werkelijk geen idee heb over wie ik ga schrijven, trek ik mijn schoenen aan en besluit het maar aan het voorjaar zelf over te laten.

Ik ben de straat nog niet uit of daar staat hij. Statig, een beetje verheven, observerend als een ouderwetse hoofdmeester.

Met trots draagt hij zijn prachtige witte bloemen die als kaarsen recht omhoog uit zijn grote, ronde kruin steken. En onder elke bloem een zevenvingerig blad dat zich als een weelderige baljurk onder de bloei uitspreidt.

Dan heb ik het natuurlijk over de Witte Paardenkastanje!

En zodra ik hem zie, weet ik het: deze nieuwsbrief mag over hem gaan.

Sorry Vlier! Misschien volgende week.

Paardenkastanje in de Volksgeneeskunde

De Witte Paardenkastanje is niet alleen een indrukwekkende verschijning, maar heeft ook een rijke geschiedenis binnen de volksgeneeskunde. En hij is nog steeds een prachtige aanvulling op elke thuisapotheek.

De naam ‘Paardenkastanje’ komt mogelijk voort uit het oude gebruik waarbij de kastanjes aan paarden werden gegeven bij hoest. Of dat echt werkte, is de vraag, want de kastanjes zijn niet eetbaar en zelfs giftig voor veel dieren en mensen. Je kunt ze dus beter bewonderen dan opeten.

Dit wordt trouwens weleens verward met de Tamme Kastanje, waarvan de kastanjes wel eetbaar zijn. Gelukkig kun je ze vrij makkelijk uit elkaar houden:

De bolster van de Paardenkastanje is groen met korte, dikke stekels.

Die van de Tamme Kastanje is rond en volledig bedekt met lange, dunne stekels.

Geneeskracht van de Paardenkastanje

Toch zijn de kastanjes van de Paardenkastanje wel degelijk nuttig. Zo bevatten ze saponinen, natuurlijke zeepstoffen die schuimen en reinigen. Vroeger werden gepelde kastanjes geweekt, gekookt en geplet om een vloeibare zeep te maken voor het wassen van kleding of zelfs als scheerschuim. Dit milieuvriendelijke wasmiddel is tegenwoordig weer in opkomst.

Deze is ook leuk! Een oud volksgebruik stelt dat het dragen van een oneven aantal kastanjes in je broek- of jaszak zou helpen tegen reuma en jicht. Men geloofde dat de kastanje alle negatieve energie zouden absorberen, en zo verlichting kunnen bieden bij pijn en ongemak.

Maar de bekendste werking van de Paardenkastanje is op de bloedvaten. Een crème met extract van de kastanjes doet echt wonderen bij spataderen, zware benen, aambeien en een slechte doorbloeding.

Zelf kun je aan de slag met een zalf op basis van een olie- of tinctuurextract van de kastanjes, als je weet hoe je dat moet maken, want de werkzame stof, aescine, komt niet zomaar vrij.

Je ziet weleens recepten voorbij komen van een papje van gepureerde kastanjes. Dat werkt prima als huismiddeltje bij koude handen of voeten, maar is minder geschikt voor diepere vaatproblemen.

Gelukkig kun je dit soort crèmes ook gewoon kant-en-klaar in de winkel kopen.

Prachtige kunstwerkjes

De prachtige bloemen van de Paardenkastanje hebben geen directe geneeskracht, maar worden wel gebruikt in de Bloesemtherapie. De remedie White Chestnut staat bekend om haar werking bij piekeren, malende gedachten, overbelasting en een onrustige geest.

Die bloemen zijn overigens een kunstwerkje op zich!

Bekijk ze maar eens van dichtbij, dan zie je dat ze niet helemaal wit zijn. Elke bloem heeft een vlekje: eerst geel, en als ze bestoven zijn, verandert dat vlekje in roze. Insecten worden aangetrokken door het geel en zien roze minder goed. Zo weet de natuur de bestuiving te sturen.

Hoe gaaf is dat!

Dat is toch weer een prachtige bevestiging van de genialiteit van de natuur! Ik kan daar zo van genieten.

Boodschap van de Paardenkastanje

Als de Witte Paardenkastanje op je pad komt dan helpt hij je, als een echte schoolmeester, herinneren om te doen wat juist is.

Dat is niet altijd een makkelijke boodschap, want doen wat juist is, is niet altijd wat je wilt doen. Paardenkastanje helpt je dan om je af te sluiten van verleidingen zodat je de juiste keuze kunt maken.

Nu is dit een boodschap die niet altijd goed begrepen wordt.

Want wat is nu het juiste om te doen?

Soms is het glashelder en weet je best dat je in actie moet komen. Iets moet afronden. Ergens voor gaan staan of iets moet doen wat je al veel te lang hebt uitgesteld.

Maar vaak is het subtieler.

Want we zijn geneigd om dat te doen waarvan we dénken dat het juist is. Je verantwoordelijkheid nemen, klaarstaan voor een ander, hard werken en altijd keurig je zaakjes op orde hebben.

Maar is dat altijd het juiste?

Tuurlijk niet! Want ontspannen, tijd voor jezelf nemen, eens ‘nee’ zeggen tegen een ander of je grenzen aangeven is minstens net zo vaak het juiste om te doen.

Want om gezond te worden en te blijven is er balans nodig.
Tussen hard werken en ontspannen.
Tussen zorgen voor een ander en jezelf.
Tussen geven en nemen.

En Paardenkastanje kiest geen kant, hij laat je simpelweg weten dat je het hoog tijd is om te doen wat juist is.

Lieve Lezer, ik wens je een prachtig weekend. Vergeet vooral niet om een heerlijk wandeling te maken en als de Paardenkastanje op je pad komt, voel dan even wat hij je wilt vertellen. Is het tijd om meer te doen? Of juist minder? 💜