Kruidenthee voor Zelfvertrouwen
Kruidenthee voor Zelfvertrouwen

Kruidenthee voor Zelfvertrouwen

'Talk to the hand, darling'

Ken je dat stemmetje? Dat stemmetje dat zich begint te roeren zodra je iets wilt doen of ondernemen dat buiten je comfortzone is.

Dat begint te fluisteren wanneer je droomt van dat wat je echt graag wilt, maar o zo spannend vindt.

Je kent dat stemmetje wel:

Schatje, dit kun je niet.
Gast, waar haal je de tijd vandaan?
Meis, op jouw leeftijd?
Lieverd, daar heb je geen geld voor.
Moppie, dat wordt één grote teleurstelling.
Vriend, hou jij het maar bij wat je kent.

Of nog veel erger.

Het maakt niet uit hoe stevig je doorgaans in je schoenen staat. Op het moment dat je uit je comfortzone komt, ziet het monsterlijke stemmetje zijn kans schoon en slaat zonder genade toe.

Met een feilloos gerichte karatetrap vloert hij in een milliseconde je zelfvertrouwen. Strooit lachend nog een beetje ‘desillusie’ in je ogen en voor je het weet zit je snotterend in een hoekje.

Of niet.

Want dat het stemmetje als een ongewenste kraker in je hoofd bivakkeert, betekent nog niet dat je hem aandacht moet geven.

Of je luistert naar het monster in je hoofd is een keuze. Een keuze die je zelf in de hand hebt. En ook al lijkt het soms onmogelijk om het stemmetje het zwijgen op te leggen, vergeet nooit dat het echt alleen maar een stemmetje is.

Vouw rustig je armen over elkaar, ontwijk met een gracieuze stap zijwaarts de karatetrap en zeg vriendelijk, maar vol overtuiging ‘hou je waffel!’.

Bamm, … monster knock-out!

Zelfvertrouwen is iets wat door de jaren heen kan groeien of juist kan afnemen.

Vaak afhankelijk van de mensen waarmee je je omringt, positief of negatief. Je ervaringen, positief of negatief. Maar bovenal door jouw vaardigheden om het ‘monsterlijke stemmetje’ in je hoofd het zwijgen op te leggen.

Nu weet ik als geen ander dat dit echt niet makkelijk is, maar gelukkig zijn er genoeg kruiden die ons hierbij een handje kunnen helpen.

Met stip op nummer één staat Zoethout. Met een hooghartige ‘Talk to hand, darling’ snoert deze diva hinderlijke stemmetjes de mond en helpt je toe te geven aan je verlangens.

Zoethout speelt dan ook de hoofdrol in deze Kruidenthee voor Zelfvertrouwen.

Een thee met pit die je niet alleen helpt om het stemmetje de mond te snoeren, maar je ook helpt om negatieve patronen te doorbreken. Om liever voor jezelf te zijn en je daadkracht geeft om je stapje voor stapje buiten je comfortzone te begeven, zodat je je dromen waar kunt maken.

De Kruiden

Zoethout

Zoethout is het perfecte kruid om monsterlijke stemmetjes de mond te snoeren. Ze heeft er simpelweg geen boodschap aan, ’talk to the hand, darling’. Zoethout laat je bloed sneller stromen, maakt je immuun voor hinderlijke stemmetjes en helpt je om toe te geven aan je verlangens.

Maar wel even een kleine waarschuwing. Ben je doorgaans iemand die eerst doet voordat je denkt, dan is Zoethout misschien niet de beste keuze voor jou 😂.

Jeneverbes

Waar Zoethout een echte diva kan zijn, is Jeneverbes no-nonsense en recht door zee. Hij helpt je om patronen te doorbreken. Niet door radicaal het roer om te gooien, daar is de Jeneverbes veel te praktisch voor. Jeneverbes stimuleert je om met kleine haalbare stapjes nieuwe patronen te creëren en trots te zijn op elke stap. Alleen zo kun je een negatief patroon doorbreken.

Rozenblaadjes

De Roos staat al eeuwenlang symbool voor de liefde. En niet op de laatste plaats om jezelf lief te hebben. Kijk trots naar jezelf in de spiegel en weet, tot in het puntje van je tenen, dat je goed bent zoals je bent.

Heemstbloemen

Heemst laat je weten dat je wat liever en zachter voor jezelf moet zijn. Niemand is perfect en iedereen faalt wel eens. Accepteer dit en accepteer je tekortkomingen. Het leven wordt er een stuk mooier en makkelijker van.

Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een echte moederkloek en ontfermt zich graag over wanneer je hulp nodig hebt. Ze laat je weten dat iedereen wel eens onzeker is, dat is normaal en houdt je scherp. Accepteer je onzekerheid, maar laat je er niet door weerhouden.

Hondsdraf

De kleine, maar o zo dappere Hondsdraf geeft je daadkracht. Wanneer iets je overweldigd en je daardoor bevriest, breek het dan op in kleine stapjes. Elke stapje leidt naar het volgende stapje en voor je het weet loop je de marathon.

Recept Kruidenthee voor (meer) Zelfvertrouwen

Meng de volgende kruiden:

 • 1 el Zoethout (vervang door Gember bij een hoge bloeddruk)
 • 1 el Jeneverbes
 • 2 el Rozenblaadjes
 • 2 el Heemstbloemen
 • 1 el Vrouwenmantel
 • 1 el Hondsdraf

Dit recept is goed voor ongeveer 20 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Drink wanneer ‘het stemmetje’ de overhand dreigt te krijgen.
 • Of vlak voor een situatie waarvan je weet dat deze je onzeker kan maken.
 • Drink maximaal drie kopjes per dag.
 • Extra Tip; vergeet niet dat je gedachten de thee versterken en de thee je gedachten. Mijmer tijdens je kopje thee over hoe fijn het voelt als je een stapje gezet hebt. Hoe trots je dan op jezelf bent en hoe bevrijdend het voelt.

Tip

Wanneer je zelfvertrouwen je in de steek laat kijk je nooit te ver vooruit. Zet kleine stapjes en één tegelijk. Pas als je deze hebt gezet ga over het volgende stapje nadenken.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Drink Zoethout met mate bij een hoge bloeddruk of vervang door Gember.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.