Kruidenthee om te Slapen
Kruidenthee om te Slapen

Kruidenthee om te Slapen

Diepe rust

38% van de mannen en maar liefst 62% van de Nederlandse vrouwen geeft aan dat ze slecht slapen.

Je kunt je haast beter afvragen wie er wel goed slaapt.

Vaak schrijf ik in mijn artikelen een stukje over de oorzaak van bepaalde klachten en wat tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Maar ik denk dat we het wel weten. We weten donders goed waarom onze nachtrust niet optimaal is.

We zijn te druk, komen te weinig buiten, gaan te laat naar bed, werken onregelmatige uren, zitten in overgang of de puberteit, hebben last van rusteloze benen, angst, depressie, stress of piekergedachten. Of van buren die tot ’s avonds laat tekeer gaan.

Een thee receptje voor die vervelende buren kan ik hier helaas niet delen 😂.

Maar ik heb wel een goede slaapthee voor je.

Er zitten kruiden in die slaapverwekkend werken, kruiden die helpen om een overactief brein het zwijgen op te leggen en piekergedachten uit te schakelen.

En kruiden die helpen bij onrustige benen. Want vooral bij vrouwen kunnen zware of rusteloze benen voor (in)slaapproblemen zorgen of ze verergeren.

Drink deze thee een uurtje voor het slapen gaan, zet de t.v. uit, klap je laptop dicht en zet je telefoon op vliegtuigstand. Lees nog even lekker een boek en laat de kruiden hun werk doen.

Welterusten!

De Kruiden

Passiekruid

Met haar prachtige bloemen en lekkere vruchten is de Passiebloem een graag geziene gast in de tuin. Maar laten we haar geneeskracht niet over het hoofd zien. Ze werkt slaapverwekkend, kalmerend en angstremmend. Vooral bij rusteloosheid, stress, spanning en overactiviteit doet ze wonderen. Ze helpt om in te slapen, rusteloze benen te kalmeren en door te slapen.

Meidoorn

De meidoorn is een prachtige boom die vooral bekend staat als een kruid die de hartfunctie ondersteund. Daardoor wordt ze nog wel eens over het hoofd gezien bij slaapklachten. En dat is jammer want meidoorn helpt je graag een handje om in te slapen, maar vooral om door te slapen. Voor dit recept gebruiken we het kruid (dus bloemen en de jonge toppen.)

Sint-Janskruid

Sint-janskruid is een echt zonnekruid en helpt je wanneer je gestrest, gespannen en onrustig bent. Zelfs bij depressiviteit tovert Sint-janskruid de zon weer tevoorschijn en geeft je de kracht om door te gaan. Wanneer piekergedachten je uit je slaap houden staat Sint-janskruid voor je klaar. Let op! Niet gebruiken in combinatie met reguliere (voorgeschreven) medicatie, vervang deze dan door Citroenmelisse.

Honingklaver

Honingklaver is een vrij onbekend theekruid, en dat is zonde want het is echt een overheerlijk kruid die elke workshop weer iedereen verrast met zijn zalige geur en smaak. Honingklaver is een tonicum voor de aderen en helpt onder andere bij kuitkrampen, zware en rusteloze benen.

Rozenblaadjes

Met haar heerlijk geur en zachte smaak werkt de roos rustgevend en ontspannend. Ze laat stress en (spannings-) hoofdpijn zakken en helpt je om tot rust te komen na een lange dag. Ze helpt je er ook aan herinneren om wat liever te zijn voor jezelf! Het geeft niet als het werk of je to-do lijstje niet af is. Morgen weer een dag, ga eerst maar lekker slapen!

Lavendel

Lavendel heeft een rustgevende, kalmerende en slaapverwekkende werking. Gebruik wel met mate want de kleine paarse bloemetjes zitten zo bomvol etherische olie dat ze snel kunnen overheersen.

Recept Kruidenthee voor Slapen

Meng de volgende kruiden:

 • 1 el  Passiekruid
 • 1 el  Meidoorn (bloemen of het gedroogde kruid)
 • 1 el  Sint-janskruid (vervang door 1 el Citroenmelisse bij medicijngebruik)
 • 1 el  Honingklaver
 • 2 el  Rozenblaadjes
 • 1 tl  Lavendel (1 gr.) (Of 2 tl wanneer je dol bent op Lavendel)

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

 • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
 • Drink een uurtje voor het slapen gaan.
 • Wanneer je lange tijd achter elkaar dezelfde kruidenthee drinkt kan er gewenning optreden. Daarom is het verstandig om af en toe een periode van 5 tot 10 dagen iets anders te drinken voor het slapen gaan, b.v. citroenmelisse.
 • Extra Tip; Zorg dat je elke dag minimaal 30 min tot een uur buiten komt zodat er voldoende melatonine (slaaphormoon) aangemaakt kan worden.

Extra tip voor rusteloze benen.

Rusteloze benen kunnen veroorzaakt worden door een mineralentekort. De meest bekende boosdoeners zijn Magnesium en IJzer. Heb je erg veel last van rusteloze benen dan is het zeker de moeite waard om hier naar te kijken.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Er zijn mogelijke interacties met medicatie die bloedverdunnend werkt. Sint-Janskruid niet gebruiken in combinatie met reguliere medicatie. Vervang Sint-Janskruid dan door Citroenmelisse.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.