Vrouwenmantel en Vertrouwen op je eigen Wijsheid

Uit welk boek komt dat?

Ik krijg regelmatig de vraag waar mijn beschrijvingen en verhalen van de kruiden vandaan komen.

Uit welk boek of in welke cursus ik dit geleerd heb.

Dan moet ik altijd glimlachen, want deze kennis komt niet uit een boek of van een ander.

Ik maak contact met de kruiden en leer ze kennen. Want als je de tijd neemt om naar ze te luisteren dan hebben ze je een wereld van wijsheid te vertellen.

Wanneer ik dit vertel dan lopen de reacties uiteen. Sommige mensen vinden het geweldig, andere zijn verbaasd of nieuwsgierig. En soms is iemand teleurgesteld.

Want als deze informatie niet uit een boek komt, dan heb ik het vast verzonnen. En wat is dat nu waard?

Waar komt wijsheid vandaan?

Bijzonder toch, als je erover nadenkt.

Want waar komt alle wijsheid uit boeken vandaan, denk je?

Iemand moet het toch ontdekt, geleerd, bedacht, of uitgevonden hebben?

Eerlijk is eerlijk, het gros van de boeken die vandaag de dag wordt uitgegeven is een herkauwde versie van een ander boek. Echt nieuwe inzichten en wijsheden worden steeds schaarser.

Dat is niet zo gek. Want als we alleen vertrouwen op wat er in boeken staat, hoe kunnen we dan ooit iets nieuws leren. Nieuwe inzichten krijgen, nieuwe verbanden leggen? Onze eigen wijsheid ontdekken?

‘Ja maar … hoe dan?’, is onherroepelijk de vraag die ik dan krijg.

Gek hè, dat we dit niet op school geleerd hebben?

Je eigen wijsheid ontdekken is niet moeilijk

Moeilijk is het niet en iedereen kan het. Maar je zult er wel anders voor moeten gaan denken.

Allereerst, neem de kennis van een ander niet aan als de absolute waarheid. Zie het als een startpunt om je eigen wijsheid te ontwikkelen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar beperk jezelf niet tot andermans denkbeelden.

Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben. Wijsheid en inzichten komen op elk niveau. En komen vaker uit hart en ziel dan uit je hoofd.

Ook is het belangrijk om te leren observeren. Want de meeste van ons zien de wereld door de bril van een ander. Wat we geleerd hebben van een ander.

Wat als je nu zelf weer eens gaat kijken, ontdekken en voelen?

Ga eens voor een boom staan

Ga eens voor een boom staan. Je hoeft niet te weten welke boom het is. Hoe ziet deze eruit? Is de stam glad of ruw en wat voor kleur heeft deze? Zijn de takken stevig en omhoog gericht, of juist sierlijk en slank, wiegend in de wind? Hoor je de blaadjes ritselen? Wat voor geluid maken ze?

Zijn de blaadjes zacht, glad of ruw behaard? Zie je bloemetjes, of vruchtjes? En hoe ruikt de boom? Ruikt deze mossig en aards? Zoet of heel fris?

En als je al je observaties nu eens combineert? Wat zeg jou dit? Welk gevoel krijg je bij de boom?

Weet je, je kunt je plantjes app er wel bijpakken om op te zoeken welke boom het is. Om vervolgens te googlen waar deze voor staat of aan ChatGPT te vragen wat de geneeskracht is.

Maar hoe gaaf is het om de natuur te observeren, contact te maken en de natuur het je zelf te laten vertellen?

Ik nodig je uit om (weer) op je eigen inzichten en wijsheid te vertrouwen. Het is niet moeilijk, maar ik beloof je dat er een wereld vol wonderen voor je open zal gaan!

De kracht van Vrouwenmantel

Het perfecte kruid om je hier bij te helpen is Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een sierlijke verschijning met haar ranke gele bloemen en die prachtige schelpvormige bladeren met geschulpte randen. Ze lijken inderdaad op de mantels van middeleeuwse dames, vandaar haar naam.

Het eerste deel van haar naam dankt ze aan haar ongekende geneeskracht bij vrouwenkwalen. Al eeuwenlang wordt Vrouwenmantel ingezet bij menstruatieproblemen, bij de bevalling en het herstel erna, bij hormonale schommelingen en in de overgang.

Hemelse dauw

Haar bladeren zijn licht behaard en hebben de unieke eigenschap om dauwdruppels te verzamelen die als pareltjes in het hart van haar bladeren liggen. Haar Latijnse naam ‘Alchemilla’ dankt ze aan middeleeuwse alchemisten die in deze dauwdruppels een grote magische kracht zagen.

Deze dauwdruppels golden als de zuiverste vorm van water in de natuur. Niet zomaar regen of condens, maar ‘hemelse dauw waarin de essentie van leven, transformatie en goddelijke energie lag besloten.

Als je kijkt naar wat Vrouwenmantel doet, is dat heel logisch, want ze ondersteunt bij transities. Niet alleen lichamelijk, maar ook in de grotere bewegingen van het leven. Van meisje naar vrouw. Van moeder naar wijze. Van wie je dacht dat je was naar wie je werkelijk bent.

Je bent wijzer dan je denkt

Ze helpt je om je eigen ritme terug te vinden. Om weer te vertrouwen op je lijf, je gevoel, je intuïtie en je eigen wijsheid. Niet door je precies te vertellen wat je moet weten, maar door je te laten luisteren naar wat je diep vanbinnen al weet.

Want dat is misschien wel haar grootste gift: Vrouwenmantel leert je vertrouwen op je eigen waarnemingen. Net zoals zij dat dauwwater verzamelt en er iets bijzonders van maakt, kun jij ook leren om de signalen om je heen op te vangen en er jouw eigen wijsheid van te maken.

Lieve lezer, verzamel voorzichtig wat van die perfecte dauwdruppeltjes en voeg ze toe aan een kopje Vrouwenmantelthee. Neem dan de tijd om te luisteren naar je hart en vertrouw op je eigen wijsheid.

Want geloof me, je bent wijzer dan je denkt. 🌿

Warme groet,
Astrid 🌿

P.S. Wil je je graag onderdompelen in verbinding met de natuur, haar wijsheid leren horen en alles weten over haar (genees)kracht? Dan ben je van harte welkom bij de Jaaropleiding Kruidenvrouw. Je leest hier alles over de opleiding.Â