Kruidenthee voor Vastzittende Hoest

Ademruimte

Bij een vastzittende hoest zit er slijm in de luchtwegen dat zich lastig laat ophoesten omdat het slijm te taai is of te diep zit.

De oorzaak van een vastzittende hoest is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen zoals een verkoudheid of een keelontsteking. Door de infectie raakt het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken en geeft een dik, kleverig slijm af. Dit slijm blijft plakken in de luchtwegen en wordt zo steeds dikker.

Omdat het slijm er niet thuishoort, probeert je lichaam er vanaf te komen en krijg je continue een prikkel tot hoesten. Wat kan leiden tot heftige hoestbuien. Zo heftig dat je hele middenrif pijnlijk kan aanvoelen en je zelfs je ribben kunt kneuzen.

Deze thee helpt je om de ontstekingen van de luchtwegen tot bedaren te brengen en het dikke taaie slijm op te lossen zodat de hoest tot bedaren komt.

Een vastzittende hoest wordt dus veroorzaakt door een infectie die hoogstwaarschijnlijk kan toeslaan omdat de weerstand verminderd is. Dat kan veel redenen hebben en we hoeven niet altijd verder te kijken dan ons neus lang is.

Maar toch is ons lichaam een vernuftig systeem en heeft ons doorgaans meer te vertellen dan we in de gaten hebben.

Zo kan een vastzittende hoest ook een signaal zijn dat je teveel hebt ingeslikt.

Te veel woorden, te veel meningen, te veel kwetsende situaties die je over je kant hebt laten gaan. Genoeg is genoeg, je kunt niet eindeloos blijven incasseren, je mond houden en alles maar inslikken. Je kunt niet altijd de lieve vrede bewaren om conflicten te vermijden.

Heb jij een hardnekkige vastzittende hoest en herken je dit? Dan is het hoog tijd om je uit te spreken, om te zeggen wat je op je hart hebt. Stop met het opkroppen van je gevoelens en los dat wat vastzit op, voordat het je letterlijk verstikt.

Voeg dan maar een eetlepel salie toe aan dit recept, ze zal je helpen om je uit te spreken. 😉

Moeten we achter elke klacht of kwaal een reden zoeken? Nee hoor, echt niet, dat zou doodvermoeiend worden. Soms is een kwaal gewoon wat het is en is een vastzittende hoest gewoon het gevolg van een infectie.

Dan ruimt dit theetje heerlijk op en geeft ze je weer ademruimte!

De Kruiden

Hysop

Hysop is een no-nonsense kruid dat absoluut geen rommel of chaos tolereert. Ben je overweldigt of zie je door de bomen het bos niet meer? Dan zal ze je streng toespreken dat dit ook niet zo gek is wanneer je je omringt me rommel en oud zeer. Ruim je leven op, gooi ballast van je af en dan komt er ruimte voor nieuwe inzichten.

Met dezelfde daadkrachtige houding ruimt ze ook overtollig slijm op, wat zich bij een verkoudheid of griep kan ophopen in de longen. Ze werkt ontstekingsremmend, lost taai slijm op en bedaard de hoest.

Anijs

Anijs is een elegant kruid die niet van rommel, drama en gedoe houdt. Waar hysop volop de bezem erdoor gooit, zal Anijs haar best doet om alles weer in harmonie te brengen. Zo werkt ze hoestremmend, verzachtend en ontkrampend op de luchtwegen.

Den

De Den helpt je om een stapje terug te doen van je emoties zodat je helderheid en inzicht krijgt. Den geeft ook helderheid in onze luchtwegen door net als de hysop taai slijm op te lossen en ontstekingen van de luchtwegen tot bedaren te brengen.

Smalle Weegbree

De Smalle Weegbree is een tonicum voor de luchtwegen, verzacht ontstoken slijmvliezen en brengt een nare hoest tot bedaren. Met Weegbree aan je zijde kun je elke nare situatie het hoofd bieden.

Tijm

Tijm is een ijverig kruid dat schoonmaakt en opruimt. Hij werkt antiseptisch op de luchtwegen, verhoogt de weerstand, werkt ontkrampend op de luchtwegen en helpt de hoest te bedaren.

Zoethout

Zoethout werkt hoestremmend en ontkrampend op de luchtwegen waardoor ze verlichting biedt bij hoest en keelpijn. Zoethout verwarmt, laat het bloed sneller stromen en zorgt ervoor dat je snel weer vol levenslust zit.

Recept Kruidenthee voor Vastzittende Hoest

Meng de volgende kruiden:

  • 1 el Hysop
  • 1 el Anijs
  • 1 el Dennennaalden
  • 1 el Smalle Weegbree
  • 1 el Tijm
  • 1 el Zoethout

Dit recept is goed voor ongeveer 18 kopjes kruidenthee.

el = eetlepel  tl = theelepel

🌿 Kruiden nodig? Die koop je hier.

Gebruik

  • Gebruik 1 ruime theelepel kruiden per kop thee.
  • Drink maximaal drie kopjes per dag.
  • Drink niet langer dan 10 dagen achterelkaar, daarna 5 dagen rust en eventueel herhalen.
  • Extra Tip; Een stoombad kan goed ondersteunen bij vastzittend slijm. Vul een grote kom met kokend water en voeg hier een handje kruiden als kamille, munt, tijm of dennennaalden aan toe. Gooi een handdoek over je hoofd en blijf vijf tot tien minuten boven het warme water zitten waarbij je de waterdamp inademt.

Contra-indicaties (niet gebruiken bij)*

Niet gebruiken bij zwangerschap en zogen. Vervang Zoethout door een extra lepel Anijszaad bij een hoge bloeddruk.

Kruidenthee zetten

Kruiden zijn niet zo dol op een plens kokend heet water op hun kop. Kruiden stappen liever in een aangenaam warm bad. Wanneer je een kopje kruidenthee zet, kook het water en laat het twee minuten afkoelen voordat je het in je kopje of pot giet.

Gebruik 1 tl kruiden per kop, tenzij anders beschreven, en geef ze de ruimte om hun kleuren, geuren en smaken te kunnen afgeven aan het water. Gebruik b.v. een papieren theefilter.

Laat de kruiden 10 tot 15 minuten trekken (tot de thee op drinktemperatuur is) en vergeet je pot of kopje niet af te dekken tijdens het trekken. Zo kunnen de etherische oliën niet ontsnappen en smaakt je thee het allerlekkerste.

Als de thee op drinktemperatuur is haal je de deksel van je kopje. Zorg ervoor dat je de condensdruppeltjes die aan de onderkant van je deksel zitten terug laat lopen in je kopje. Hierin zitten de etherische oliën en dit zijn kleine smaakbommetjes!

Kruidige groet,
Astrid 🌿



Disclaimer

Dit artikel is ter informatie en geschreven vanuit mijn persoonlijke visie en ervaring.

* Let op! Onder het kopje 'contra indicaties' benoem ik de meest relevante contra-indicaties. Dit lijstje is NIET compleet.

Raadpleeg bij klachten altijd een arts of herborist voor je gebruikmaakt van kruiden of kruidenpreparaten. Ook wanneer je (reguliere) medicatie gebruikt, zwanger bent, borstvoeding geeft en bij kinderen onder de 12 jaar.