Daslook
Ik help je Ontwaken
Afgelopen week schreef ik over het Sneeuwklokje.
Een bescheiden, maar dapper bloempje dat als een van de eerste een teken geeft dat de lente onderweg is.
Toch komt menig kruidenvrouw of man pas echt uit de winterslaap wanneer de Daslook zijn snoet boven de grond uitsteekt.Â
Waar het Sneeuwklokje voorzichtig fluistert dat de lente in aantocht is, brult Daslook: ‘Opstaan! Tijd om wakker te worden!’
Dat zie je zelfs terug in zijn Latijnse naam: Allium ursinum. De soortaanduiding ursinum betekent ‘van de beren’ (ursus = beer) en komt voort uit de oude overtuiging dat beren na hun winterslaap als eerste op zoek gingen naar deze krachtige plant.
Logisch, want Daslook is een krachtige voorjaarsreiniger en helpt om tekorten van de winter aan te vullen. Het bevat zwavelverbindingen die je lichaam ondersteunen bij de afvoer van afvalstoffen. En het is een bron van mineralen zoals ijzer en magnesium, precies wat je nodig hebt na de wintermaanden.
Maar Daslook is een wonderlijk plantje.
In België en Nederland is hij zeldzaam (én beschermd), en menig beginnende wildplukker heeft zich werkelijk het rambam gezocht naar Daslook.
Om er na maanden speuren achter te komen dat hij al die tijd gewoon de bodem van het bosje net buiten het dorp bedekte.
Want ook al is hij zeldzaam, waar hij groeit, groeit hij in overvloed. Zo overvloedig dat je je afvraagt hoe je hem in vredesnaam ooit over het hoofd hebt kunnen zien.
Heb je hem eenmaal gevonden? Dan is er geen weg meer terug. Je zult hem vanaf dat moment óveral zien. Zeldzaam of niet. ;)
Maar weet je wat nu het wonderlijke is?
Zo gaat het met zoveel dingen in het leven. We zoeken geluk, rijkdom of gezondheid – soms ons hele leven lang.
We struinen winkels af voor dingen die ons blij moeten maken, verslinden boeken op zoek naar wijsheid, proberen supplementen, therapieën en hopen dat die ene cursus, dat ene kristal of die perfecte ochtendroutine dé doorbraak gaat brengen.
Terwijl het antwoord vaak allang voor onze neus ligt. Maar we zien het pas als we anders durven kijken, niet buiten onszelf, niet in iets nieuws of ingewikkelds, maar juist in onszelf.
Maar hiervoor moet je eerst ontwaken uit je sluimerstand.
En dat is precies waar Daslook je bij kan helpen.
Ontwaken uit je sluimerstand
Hij helpt je om stil te staan. Om bewust waar te nemen. Niet alleen met je ogen, maar met al je zintuigen. Want kijken is iets anders dan zien. Hoe vaak loop je ergens aan voorbij, niet omdat het er niet is, maar omdat je niet verwacht dat je het zult vinden?
Hij helpt je om die bril af te zetten. Die bril van overtuigingen, aannames en oude patronen. Hij laat je verder kijken dan wat je dénkt te weten. En zodra je hem echt ziet – dan is er geen weg meer terug. Dan openen zich werelden die er altijd al waren, verstopt in het volle zicht.
En weet je wat het mooie is? Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft er niet keihard voor te werken. Niet alles vraagt om analyse, verklaringen of diepgaande inzichten. Sommige antwoorden zijn simpel. Tastbaar. Voelbaar.
Net als Daslook.
Je hoeft hem niet te begrijpen. Je hoeft hem alleen maar te ruiken.
Zo eenvoudig kan het zijn.
En misschien is dat wel het grootste geschenk van Daslook. Hij zet je zintuigen op scherp, hij laat je opnieuw kijken – en opnieuw zien. Opeens is de wereld voller, rijker, overvloediger dan je dacht.
Voor wie écht kijkt, verandert de wereld. En wie eenmaal heeft gezien … kan nooit meer terug naar vroeger!
Om je te helpen ontwaken, kun je Daslook bij je dragen of gebruiken – op een manier die bij je past. Normaal geef ik je een theerecept, maar laten we eerlijk zijn … een thee van Daslook? Niet bepaald een hemelse ervaring.
Gelukkig kun je Daslook ook op een veel smakelijkere manier gebruiken. Een die niet alleen je zintuigen opent, maar ook je smaakpapillen wakker schudt.
Dus vandaag geen thee, maar een pesto. Want soms heeft ontwaken gewoon een beetje pit nodig.
Recept Simpele Daslookpesto
- 1 flinke hand verse Daslook
- 1 handje walnoten of zonnebloempitten
- 50 ml olijfolie
- Sap van een halve citroen
- Zout naar smaak
Maal alles fijn in een vijzel of keukenmachine tot een gladde pesto. Bewaar in een schoon potje in de koelkast en gebruik het als spread, door de pasta of op een stukje brood.
Over het wildplukken van Daslook
Daslook is een beschermde plant, dus pluk met respect. Waar hij groeit, groeit hij in overvloed, maar neem niet meer mee dan een flinke hand – genoeg om van te genieten, zonder de natuur te verstoren.
En wees zeker van je zaak! Daslook lijkt op het giftige Lelietje-van-Dalen, maar er is een simpele test: kneus een blad. Ruik je die kenmerkende ui- of knoflookgeur? Dan zit je goed. Geen geur? Niet plukken! Twijfel je? Laat het dan staan!
Lieve lezer, trek eropuit, snuif de frisse voorjaarslucht op en zet je zintuigen op scherp. En mocht je ineens een zee van Daslook tegenkomen, weet dan dat het leven je een knipoog geeft. Sta even stil, adem diep in en verwonder je over de overvloed die zich pas laat zien als je écht kijkt.
En als je dan toch daar bent … pluk met respect een handjevol blaadjes, maak pesto en neem een flinke hap. Want ontwaken mag best een beetje pit hebben.
Warme groet,
Astrid 🌿